17. maj 2018
Af: Charlotte Nygaard

100 år tilbage i tiden på blot 20 minutter

Små 20 minutters kørsel fra hjertet af Vejle bliver du ført mere end 100 år tilbage i tiden. Midt i den smukke Vejle ådal ligger den stadig aktive Bindeballe Købmandsgaard, som har drevet forretning samme sted siden 1897.

Tilbage i 1897 øjnede den driftige købmand, Jeppe Kristensen, en god forretningsmulighed i at åbne en købmandsgård lige dér, hvor den nyanlagte Vejle-Vandel jernbane ville passere.

Idéen var fremragende, også efter Vejle-Vandel banen blev nedlagt i 1957. I 1973 overtog Maja og Reinholdt Jensen købmandsgården, og som en hyldest til fordums tider, hvor reklamer var noget man printede på emalje, og vejning af varer foregik med blylodder, genetablerede de den gamle købmandsgård, som den så ud lige omkring 1900-tallet.

I dag er købmandsbutikken ikke blot et slaraffenland for sukkerglade småunger og nostalgiske pensionister. Det er et museum og en købmandsbutik i én herlig smeltedigel.

Blue Hors og bestikkelse

Lige noget for mine to døtre på knap 11 og 13 år, tænkte jeg. Ikke at det umiddelbart genlød af ubehersket lykke, da jeg foreslog, at vi drog derud en lørdag eftermiddag – uden elektroniske gadgets. Men med et højtideligt løfte (læs: bestikkelse) om en kop varm kakao i den tilhørende café lykkedes det da at få de to præ-teenagere med i bilen.

At vejen derud betød, at vi passerede forbi stutteriet Blue Hors, var en ekstra bonus for bilens yngste, der hellere spenderer al sin fritid i selskab med firbenede hovbærende dyr end sin familie.

Det var dog ikke Blue Hors og deres imponerende faciliteter, vi skulle besøge denne lørdag, så vi rullede videre mod Bindeballe.

Øjne på stilke

I det øjeblik du træder ind i købmandsgårdens dunkle indre, sendes du 100 år tilbage i tiden. Træreoler fyldt med både nutidige varer og produkter fra dengang, oldemor var ung – i alt 5.000 forskellige slags – knirkende træplankegulve og et kasseapparat med store trætal, der skal trykkes hårdt ned – og som fik øjnene på stilke hos min yngste – fuldender den illusion.

Her er hold-kæft-bolcher, lakridsrod og snurretoppe, for legetøj, service og andet godt er også til salg i den rummelige købmandsgård.

Træder du op af hønsestigen til første sal, venter et museum fyldt med gamle artefakter. Et besøg på første sal koster kun en 10’er og er en helt igennem autentisk oplevelse – inklusiv lugten af hengemt.

Cykeltur og shelters

Bag ved købmandsgården ligger caféen. Her kan du forsyne dig med søde sager lige fra tørkager til hjemmelavet æblekage med flødeskum. Og der er kaffe, te og kakao på kanden.

Ved siden af caféen ligger en legeplads, der byder på lidt af hvert for købmandsgårdens yngste gæster.

I øvrigt ligger Bindeballe Købmandsgård klods op ad Bindeballe Stien, der fører dig hele vejen ind til Vejle, hvis du foretrækker en smuk cykeltur på en snorlige strækning uden bakker.

Har du mod på at overnatte under åben himmel, kan du leje shelters, som ligger bag caféen. Foretrækker du tag over hovedet, kan hytter også lejes. Det er købmandsgården, der står for udlejning af både shelters og hytter.

Læs mere om Bindeballe Købmandsgård: www.bindeballekoebmandsgaard.dk