24. maj 2018
Af: Liv Stoustrup Sørensen

12-årig i Jernalderen: Klamt, nederen, akavet – og ret cool

Jeg var med min skoleårgang tre dage i Jernalderlandsbyen i Vingsted. Selv om tre dage i fortiden lyder totalt nederen, er det faktisk en sjov oplevelse.

”Vi skal sammen med årgangen tre dage tilbage til jernalderen i Jernalderlandsbyen i Vingsted.”

Første gang min klasselærer slyngede den idé ud, var min første tanke: ”Åh nej! Ingen mobil, ingen computer, og nul Netflix!”

Efter nogle historie-timer om jernalderen lød det alligevel ikke helt så nederen. Lige indtil min far da altså meddelte, at han tog med som frivillig forælder …

Kuffert til jernalderen

Men hvad pakker man egentlig til jernalderen? Masser af varmt tøj, bløde tæpper, sovepose, vinterjakke. Det var jo trods alt kun i starten af april, og selvom solen skinnede, var det stadig koldt om natten.

Faktisk er det slet ikke så kedeligt i jernalderen. Vi fik mange forskellige opgaver, for eksempel lavede jeg mad to gange, og jeg fodrede dyr.

Det dér med at lave mad, det er hverken noget med varmluftovn eller tefalpander, eller indkøb i Fakta eller Netto.

Af med hovedet

Mit første måltid begyndte med at hakke hovedet af en høne. Klamt, at den stadig bevægede sig, selvom vi havde givet den et ordentligt hak inden øksen. Men trods det smagte hønsesuppen over åben ild faktisk godt. Og fladbrødet smagte endnu bedre af, at jeg selv havde malet melet.

Dag to bød på flænsning af en fisk. Mega klamt! Heldigvis var dag tre i selskab med de levende dyr. Fårene havde lige fået lammekid. De var mega cute! Vi var også oppe ved tyrene, dem kom jeg så lige lidt for tæt på. Av!

Godnat og sov godt!

Tre dage i Jernalderlandsbyen i Vingsted er faktisk cool nok, også som 12-årig. Hvad der ikke var cool var, at det var sindssygt koldt om natten, og så at have sin far med! Top nederen! Men hvis I lover ikke at sladre til ham, var det faktisk alligevel meget rart at have en far at sige godnat til.