25. marts 2020
Af: Carsten Johansen

5 ting du bør vide før dit eventyr i Grejsdalen

Grejsdalen er en overset natur-perle lige uden for Vejle, hvor du oplever ting, du ikke kan finde andre steder i hele Danmark.

Oplev Grejsdalen, som har tiltrukket naturelskere i hundredvis af år. Området er stort set intakt. Det er kun verden udenom, der har ændret sig.

Følg f.eks. Grejsdalstien til fods eller på cykel, og udforsk de storslåede istidslandskaber, stejle bakkeskrænter og erosionskløfter, der tegner fordybninger i det kupperede landskab.

Men inden du tager på eventyr, så læs disse 5 facts – som du måske ikke vidste – om Grejsdalen.

 

1. Danmarks dybeste dal

Intet sted i Danmark finder du længere og stejlere skrænter, når du går i bunden af dalen. Skrænterne er op til 70 meter.

2. En ren bjergbæk

Grejs Å har det mest bratte fald af alle åer i Danmark. Åen falder med 50 højdemeter fra sit udspring i Fårup sø, til den løber ind i Vejle Ådal (derfor er det også sjovest at gå i Grejdalen fra nord til syd – så er det nedad hele vejen).

3. Danmarks mest sjældne ynglefugl

Det hurtige, rislende fald i Grejs Å skaber perfekte forhold for en af Danmarks mest sjældne fugle, vandstæren. Det eneste sted i landet hvor vandstæren yngler hvert år, er i Grejsdalen. Du kan få øje på den lille fugl, når den plasker i det rene vand.

4. Grejs klipper

Det eneste sted på det danske fastland, hvor du møder klipper, ligger i Grejsdalen. Du skal slå en afstikker på en halv km fra stien (opad!) for at se Danmarks eneste klippeformation, som ikke ligger på Bornholm.

5. Mærk naturen – alene

Uanset om du går/cykler hele Grejsdalstien eller snupper den fra Grejs (ca. halv distance), er der masser af natur – og ikke mange mennesker. Her mærker du nærværet med naturen: Åen der risler og vinden der suser i bladene. Det er et oplagt sted at oplade batterierne og holde en pause fra dagligdagen.