11. august 2019
Af: Carsten Johansen

5 ting du bør vide før dit eventyr i Grejsdalen

Grejsdalen er en overset natur-perle lige uden for Vejle, hvor du oplever ting, du ikke kan finde andre steder i hele Danmark.

Der var engang. Engang hvor Grejsdalen var et udflugtsmål (før vi opfandt ordet ”turistattraktion”). Men gennem de senere årtier har den grønne, grønne dal fået færre besøgende, i takt med at mængden af underholdningstilbud er vokset.

Heldigvis kan du stadig opleve de ting, som har tiltrukket naturelskere til Grejsdalen i hundredvis af år. Området er stort set intakt. Det er kun verden udenom, som har ændret sig.

1. Danmarks dybeste dal

Intet sted i Danmark finder du længere og stejlere skrænter, når du går i bunden af dalen. Skrænterne er op til 70 meter.

2. En ren bjergbæk

Grejs Å har det mest bratte fald af alle åer i Danmark. Åen falder med 50 højdemeter fra sit udspring i Fårup sø, til den løber ind i Vejle Ådal (derfor er det også sjovest at gå i Grejdalen fra nord til syd – så er det nedad hele vejen).

3. Danmarks sjældneste ynglefugl

Det hurtige, rislende fald i Grejs Å skaber perfekte forhold for en af Danmarks sjældneste fugle, vandstæren. Det eneste sted i landet hvor vandstæren yngler hvert år, er i Grejsdalen. Du kan få øje på den lille fugl, når den plasker i det rene vand.

4. Grejs klipper

Det eneste sted på det danske fastland, hvor du møder klipper, ligger i Grejsdalen. Du skal slå en afstikker på en halv km fra stien (opad!) for at se Danmarks eneste klippeformation, som ikke ligger på Bornholm.

5. Mærk naturen – alene

Uanset om du går hele Grejsdalsstien (fra Fårup Sø til Vejle = 22 km) eller kun vandrer fra Grejs (ca. halv distance), er der masser af natur – og ikke mange mennesker. Til tider kan du føle dig helt alene i verden, og hvornår prøvede du senest det? Åen der risler, vinden der suser i bladene … men ingen lyd fra mennesker.