05. april 2022
Af: Kristina K. Friedrichsen

6 forslag til en mere bæredygtig påskefrokost

Påsken står for døren, som for de fleste byder på hygge med familie og venner. Her er påskefrokosten gerne omdrejningspunktet – måske endda med en kold øl og snaps til. Vi har fået kyndig vejledning fra nogle af vores dygtige gastro-virksomheder, og guider dig til nogle mere bæredygtige produkter, som du kan sætte på dit påskebord.

Du finder alle indlæggets virksomheder i vores Gastro Guide via dette link.

Virksomhedernes åbningstider finder du via deres hjemmeside eller på deres Facebookside.

 

1. Omdrejningspunktet for en god påskefrokost

… Er selvfølgelig godt pålæg! Hopballe Mølle anbefaler, at du laver din egen kyllingesalat med sprødt skind til. Det skal nok få tænderne til at løbe i vand.

Hopballe Mølle er leveringsdygtige i Danmarks bedste velfærdskyllinger, og netop bedre dyrevelfærd ligger Hopballe Mølle meget på sinde, hvorfor de også har modtaget to Velfærdshjerter fra det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke, Bedre Dyrevelfærd.
Læs mere om Hopballe Mølles velfærdskyllinger her.

Opskrift på Hopballe kyllingesalat med sprødt skind

4 personer

 • 2 hele Hopballe kyllingelår
 • 2 timiankviste
 • Salt og peber
 • 4 spsk. god mayonnaise
 • 5 spsk. græsk yoghurt
 • 1-1,5 tsk. sennep
 • 1 bladselleri skåret i fine tern
 • 1 bundt fintsnittet purløg
 • Lidt citronsaft
 • ½ æble skåret i fine tern

Desuden

 • 4 skiver softkernerugbrød
 • Pynt: Ærteskud og purløg
Hopballe Kyllingesalat

Hopballe Kyllingesalat

Fremgangsmåde

 • Fjern skindet fra kyllingen og gem det på en tallerken. Skindet skal fjernes i så tilpas store stykker (gerne i et helt stykke), at det kan brækkes op i mindre stykker ved anretningen beskrevet nedenfor.
 • Krydr kyllingen med lidt timian, salt og peber. Steg kyllingen ved 180 grader i 40-45 minutter, indtil kyllingen er gennemstegt. Lad den derefter køle af.
 • Pil kyllingekødet i grove stykker fra benet.
 • Bland mayonnaise, græsk yoghurt, sennep, fintsnittet bladselleri, æbletern og purløg sammen med kyllingen. Smag til med citronsaft, salt og peber. Sæt kyllingesalaten på køl, mens kyllingeskindet steges i ovnen.
 • Sådan steger du kyllingeskindet: Skrab mest muligt fedt væk fra skindet, og læg skindet på en bageplade med bagepapir. Drys en smule salt på skindet. Læg et nyt bagepapir henover og en bageplade ovenpå. Det gør, at skindet ikke buler op under tilberedningen. Steg skindet i ovnen i ca. 20 minutter, indtil det er sprødt. Læg det på fedtsugende papir.
 • Bræk kyllingeskindet i mundrette stykker, og anret kyllingesalaten på et stykke rugbrød med ærteskud, purløg og kyllingeskind.

Bon appétit!

2. Farverige æg

Ravnsminde gårdbutik tilbyder en hyggelig oplevelse for hele familien. På marker og enge rundt om gården græsser deres kvæg, heste, geder og får; blandt andet som led i områdets naturpleje. Gårdbutikken vil være fyldt med lækre produkter fra egen avl, som kvalitetskød og farverige æg fra fritgående høns – perfekte til morgenbordet.

Og måske kan du endda få en af de helt store oplevelser i stalden: ”Vi håber, at vi i påskedagene kan byde de første påskelam velkommen i stalden.”

Den hyggelige gårdbutik vil også være fyldt med egenproducerede lækkerier og andre specialiteter, der passer sig godt til påsken.

Ravnsminde er en gammel gård, der emmer af idyl med et autentisk gårdmiljø samt en butik med egne og komplimenterende råvarer. Der går kvæg af racen Wagyu-Limou til at afgræsse de omkringliggende engarealer til stor glæde og gavn for klima og biodiversitet. I sommerhalvåret opdrættes der også frilandsænder og gæs, der har fri adgang til gårdens marker.

Æg fra Ravnsminde Gårdsbutik

Æg fra Ravnsminde Gårdsbutik

3. Fra friluftsgrise til rødbedebøffer

Hos Ladegaard Duroc er der noget til enhver smag, og med deres gourmet-friluftsgrise af racen Duroc er du sikker på at dine smagsløg bliver forkælet. Er du mere til det plantebaserede – eller skal du udfordre dine gæster lidt – tilbyder de også produkter fra Planteslagterne.

Vi er blandt de første slagtere i Danmark, som også forhandler vegetarretter. Vi har indgået et samarbejde med Planteslagterne, og forhandler derfor deres produkter fysisk i Børkop og på vores webshop.”

Er du mere til det traditionelle, har de også lavet en påske-pakke, “hvor der er alt, du skal bruge til påskebordet både frokost og aften.” I pakken finder du frikadeller, leverpostej, rullepølse og spegepølse. Mangler du æg til frokosten, er de også at finde hos Ladegaard Duroc, som har lækre græsæg fra Bølling Bakker i Egtved, og du finder selvfølgelig også lammekød.

Hos Ladegaard Duroc får du særegent godt kød målt på kvalitet, dyrevelfærd og bæredygtighed. Duroc-grisene opdrættes på gårdens grønne græsmarker. Sortimentet i gårdbutikken består desuden også af oksekød, kylling, vildt og æg fra fritgående høns. Alt sammen lokalt, nøje udvalgt og opdrættet ud fra samme principper som Duroc-grisene.

4. Glem ikke osten

Ost gør sig godt på et påskefrokostbord, og Osteriet kommer her med deres anbefalinger til, hvilke oste du skal byde dine gæster på.

”Vi har lige modtaget midsommerosten fra Thise Mejeri, som er oplagt til påskens frokostbord. Osten er produceret på den tid af året, hvor dagene er længst og nætterne kortest. 14 dage før og 14 dage efter sommersolhverv. I den periode har kløvergræsset nemlig en sammensætning af protein og struktur, der gør mælken ideel til osteproduktion. Osten er lagret ca. 9 måneder og frigives i starten af marts. På det tidspunkt kulminerer ostens smagsmæssige udvikling.”

”En anden ost vi kan anbefale, er Spillemandsosten, der er lagret i 2 år. Den spises med krydderfedt, sky og løg, og der hører en øl og snaps til.”

I 2011 modtog Osteriet medaljen ‘Gare de Juré’ fra Det Internationale Ostelaug, som er osteforretningernes svar på en Michelin-stjerne. Osteriet har desuden Refood-mærket, som betyder, at de forhindrer madspild. Osterester laves f.eks. til potkäse og pølserester sælges til folk, der skal have biksemad til aften.

5. Ingen frokost uden drikkevarer

Skal der en god øl på påskebordet, anbefaler Jelling Bryghus deres forårsbryg, kaldet Tanmarkar But, der faktisk betyder ’en pryd for Danmark’. Om øllen fortæller Jelling Bryghus:

”Det er en mørk dobbelt bock, tvistet med karamel og rigeligt med aromahumle, der gør Tanmarkar But til en nydelse for sanserne, hvad enten den ledsager et måltid eller ej. Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Den opbevares stående, mørkt og køligt, og serveres afkølet.”

Jelling Bryghus brygger håndbrygget øl på helt traditionel vis, som det har været gjort i tusinder af år. Øllet er hverken pasteuriseret eller filtreret, og fremstår helt naturligt og traditionelt.

Fun Fact: På den lille runesten i Jelling, som Gorm den Gamle lod opføre, beskriver han sin kone, Thyra som Tanmarkar But. Alle skulle nemlig vide, at Thyra var en pryd for Danmark. Deraf kommer inspirationen til denne forårsbryg.

Tanmarkar But fra Jelling Bryghus

Tanmarkar But fra Jelling Bryghus

6. Haps haps haps, nu skal vi ha’ snaps!

Fary Lochan Destilleri er verdenskendte for deres whisky, men de udvikler også mange andre lækre produkter, som f.eks. gin, likør og selvfølgelig snaps! I deres snapse oplever du naturen, som går igen igennem lokale krydderier og urter.

Til din påskefrokost anbefaler Fary Lochan Forårssnapsen.

”Vores Forårssnaps gemmer blandt andet på lokale og økologiske krydderier og urter. Smagene, som vi har sammensat i denne snaps, giver dig forårets friskhed, og safran sender dine tanker mod varmere himmelstrøg. Perfekt til lyse forårsstunder med dem, du holder af.”

Også deres Porsesnaps kan du med velbehag sætte på påskebordet.

”Vores Porsesnaps har en ren og simpel smag, og er lavet udelukkende på frisk porse. Den går godt til ethvert frokostbord, hvor den bør nydes ved stuetemperatur. Vi anbefaler også at anvende denne snaps i en cocktail, hvor især hindbær passer godt sammen med porsesmagen.”

Er du mere til cocktails end snaps, kan du afprøve Fary Lochans Sailor’s Wife cocktail. Opskriften finder du her.

En årlig tradition blev til kendemærket for Fary Lochan. De plukker nemlig selv brændenælder og krydderurter, som bruges til fremstillingen af whisky, gin og snaps. Brændenælderne bruger de, som de eneste i verden til at ryge malt. Derfor smager Fary Lochans whiskyer som ingen andre steder i verden.

Forårssnaps fra Fary Lochan

Forårssnaps fra Fary Lochan