05. oktober 2018
Af: Clara Edgar

9 gratis oplevelser for dig og børnene i efterårsferien

Efterårsferien nærmer sig. Det kalder på hygge for hele familien, og derfor har vi samlet en række aktiviteter, som små og store kan samles om, og som ikke en gang kræver at pengepungen skal op ad lommen.

 

1. Hyggelig uhygge med Prop og Berta

Prop og Berta kommer på besøg i Plantorama. Den tykke Prop og hans ko Berta er kendt fra TV, men i ferien kan du opleve dukkerne live i en forestilling, der er både underholdende og kan få de små nakkehår til at rejse sig. De skal nemlig kæmpe mod en ond heks, der holder til i den samme skov som Prop og Berta, og hvor de leger og oplever eventyr. Heksen truer byen, men forhåbentlig kan de to dukker blive dagens helte

2. En mental rejse til Hogwarts

Bibliotekerne inviterer på en mental rejse til Hogwarts. I forskellige kreative workshops kan børn udleve deres indre Harry Potter, Ron Wesley eller Hermione Granger, når de får lov til at dykke ned i magiske bøger i Give, Egtved eller Vejle. Lege med eliksirer eller svinge med deres helt egen tryllestav. Workshopperne taler til den indre kreativitet og giver et rum, hvor fantasien kan få frit spil og legebarnet i to timer kan folde sig ud i fuld flor.

3. En samlers bekendelser

i Spinderihallerne udstiller de vilde samlinger. Enhver samling er et indblik i den person, der har samlet. Hver lille del i det store billede har betydning, og jagten efter en manglende brik kan være et eventyr. Udstillingen rummer alt fra antikke dukker til modelhelikoptere og drabelige våben fra Fijiøerne til Kinderæg-figurer. Nogle samlinger har stor historisk værdi, mens andre er visuelt imponerende, og på turen gennem hallerne er der helt sikkert mulighed for at se ting, I aldrig har set før.

Fire dage i ferien sætter hallerne også fuld fokus på 150-året for jernbanernes komme til Vejle. Der bliver fyldt op med kørende modeltog og udstillinger, der belyser tog og togdrift gennem tiden.

4. Kom tæt på skovens biller

Tag med i skoven og kom tæt på skovbundens kryb og kravl. Turen går til Sønderskoven omkring skovelegepladsen, hvor der sikkert også bliver mulighed for at folde sig ud. Det er en unik mulighed for de små at lære om naturens fauna, få brændt noget krudt af og få noget skovluft i lungerne.

5. oplev hjortenes parringsritualer

I efteråret er hjortene i brunst. På turen i dyreskoven er der derfor mulighed for at opleve dyrenes parringsritualer, hvor hannerne kæmper, mens de nedfaldne blade knaser under deres hove, mens hunnerne kigger på fra sikker afstand. Hele familien kan blive klogere på skovens to hjortearter og nyde nogle timer sammen under træernes visne kroner.

6. Leg i Økolariet

I feriedagene byder Økolariet indenfor til sjov underholdning og leg. LEGO har en lang historie og både de, der er børn af 60’erne og de, der er børn af i dag har sikkert minder med de farvede klodser. i LEGO-værkstedet kan det indre barn få lov at bygge det højeste tårn, eller udfordre sig selv med træer, dyr eller komplicerede figurer. Hele familien kan også samle sig om en quiz, der både kan stimulere hjernen og konkurrencemennesket.

7. Sjove timer med særudstillinger

Ud over Økolariets faste udstillinger, er der i efteråret også mulighed for at opleve en række forskellige særudstillinger, som det er med at få set, mens tid er. Blandt andet bliver konsekvenserne af branden fra tidligere i år udstillet. Det er også muligt at ringe til fortiden, hilse på store videnskabsmænd gennem tiden og følge energiens rejse fra vindmølle til stikkontakt. Der er lagt op til mange både sjove og udfordrende timer i Økolariet.

8. Tilbage til vikingerne

I Kongernes Jellings oplevelsescenter er der rig mulighed for at blive klogere på fortiden. Der bydes i centret på en helt unik sanseoplevelse, hvor man tage et kig tilbage på fortidens Jelling, høre fortællinger i flammernes røde skær og få beretningen om da danerne blev kristne.

 9. Halloween i Vejle centrum

I feriens hverdage kan børnene og barnlige sjæle få lov til at opleve både de klassiske og mere utraditionelle halloween-traditioner. Kom til græskærudskæring, og nørkl med uhyggelige udtryk eller smukke udskæringer, grav et skelet frem fra sandet, eller lav en maske, der kan få naboen til at gyse. Der vil også være mulighed for at gå på jagt efter skjulte halloween-trofæer og opsnuse ledetråde i byens butikker.