11. juli 2019
Af: Freja Fredsted Dumont

9 historiske oplevelser for hele familien

Mærk, smag, gys og gå på opdagelse med disse 9 oplevelser, der med garanti bringer historien til live.

Kom helt tæt på Danmarkshistorien, når du besøger Vejle. Både stenalderen, bronzealderen, jernalderen, vikingetiden og den nyeste tid er nemlig synlig her. Til højdepunkterne hører Jelling Monumenterne, der er verdenskulturarv, den gådefulde Ravningbro, Egtvedpigens Grav, Vingsted Jernaldermiljø og den forhistoriske Hærvej.

Du behøver ikke engang have tegnebogen op ad lommen, for mange af de historiske seværdigheder er gratis for både børn og voksne. Gør holdt ved et af fortidsminderne på din vej og bliv slynget tilbage i tiden!

1. Spis nybagte vafler fra gammeldags brændekomfur

Give-Egnens Museum kan I komme helt tæt på historien. I museets permanente udstillinger kan du besøge ”Hedebondens gård”, ”Handel og håndværk”, ”Den gamle skolestue, ”Tekstil og husflid” og ”Niels Kjeldsen salen”. I ”Det Historiske Køkken” kan du se, hvordan et rigtigt brændekomfur virker og smage de nybagte vafler. Gratis for børn, 40 kr. for voksne.

2. Historisk byvandring i Vejle

Vejle opstod i middelalderen omtrent ved Sønderåens daværende udmunding i fjorden, tæt på den nuværende Sønderbro. Byen var i lang tid kun omkranset af sine åer og var ikke større. Den var også omkredset af en palisade dels til forsvar, men ikke mindst også for at byens toldere kunne forhindre indsmugling af varer til salg i byen.

På denne byvandring hører du om Vejles spændende udvikling gennem århundrederne, hvor den har været en travl handelsby blandt andet med købmandsgårde som den Schmidske gård på Søndergade. 80 kr. pr. person.

3. Promenér med stil i renæssance-parken ved Tirsbæk Slot

Parken på Tirsbæk er helt særlig. Den blev anlagt som renæssancehave i 1745 og er blot en af herregårdshaver i Danmark, der går så langt tilbage. De bærende elementer i haven er terrasseanlægget, vinbjerget, det omkransende stendige og voldgraven. Gratis for børn, 50 kr. for voksne.

4. Sus en tur til Bronzealderen og besøg Egtvedpigens grav

Egtvedpigen er et af Danmarks bedst bevarede bronzealderfund. Et fund, der er helt unikt – også på verdensplan. Hun døde i en alder af 16-18 år og levede cirka omkring 1370 f. Kr, altså i bronzealderen. Gratis adgang.

5. Køb ind som da bedstefar var barn 

Besøg Bindeballe Købmandsgård, som blev grundlagt i 1897. Købmandsgården er stadig i fuld drift i de originale bygninger som en gammeldags blandet landhandel med personlig betjening. Købmandsgården fungerer også som levende museum, hvor der findes en samling af varer, skilte og inventar m.m. Tag med på en rejse tilbage i tiden på blot 20 minutter. Gratis for børn, 10 kr. for voksne.

6. Tæm vandet med gammeldags møller og sluser

Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæde. Og i de udendørs vandeksperimenter kan alle boltre sig i timevis og afprøve vandets kræfter. Gratis adgang.

7. Find fortidsfund i sandet og kom helt tæt på historien

Kom tæt på et moselig og få fortællingerne om, hvad der måske skete dengang for over 2000 år siden i Kulturmuseet Spinderihallerne. Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejles historie – og så er det endda tilladt at røre ved alt. Gratis adgang.

8. Rør ved Harald Blåtands tusind år gamle palisade

Oplevelsescenteret Kongernes Jelling inviterer hele familien til at gå på opdagelse i vikingetidens Jelling. Det er en rejse med fortællinger i flammernes skær, over livet som viking og kriger, rejsen til Valhal og overgangen til kristendommen. Gratis adgang.

9. Gå i møllerens fodspor

Hvordan lavede man mel i gamle dage, og hvor mange trapper skulle mølleren gå op og ned af hver dag? Møllen står stadig indvendig som var det i går, den var i brug. Den gamle møllebygning, som er fra 1890 og stadig rummer det originale inventar fra 1930erne, er en oplevelse for alle sanserne. Gratis adgang.