22. august 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Bliv reddet på sikker grund af Noahs Ark

Ved du ikke, hvad du skal lave lørdag formiddag? Hvad med at udvide din kunstneriske horisont til Mytologisk Artfestival i Jelling? 

Program i overskrifter

25.08: Fernisering: Noahs Ark kl. 12.30, Sognehuset, Jelling (Udstillingen løber til 2.9.2018)

25.8: Fernisering: Fabeldyr – ravne og mytiske gribedyr, Kongernes Jelling, Jelling, kl. 13.30 (Udstillingen løber frem til den 8.9.2018)

25.8: Åbningsevent, Mytologisk Art Festival/Trekantområdets festuge kl. 14.30, Gorms Torv. Der vises bl.a. fransk gadeteater ‘The Horsemen’, ligesom der holdes åbningstale.

25.08: ‘Før Kysset – The Space Between The Beats’ kl. 15.30, Sejd – Art Gallery, Jelling (udstillingen løber frem til 25.11. 2018)

Jelling er en smeltedigel, når det kommer til historie, sagn og myter – og nu også kunst. Men hvad er Mytologisk Artfestival egentlig? Det er ikke en festival, der inkluderer koncerter, teltovernatning og grønne dåseøl. Så langt så godt. Til gengæld er det en spændende oplevelse for den kunstinteresserede, hvor livets eksistentielle spørgsmål og myter fortolkes i smuk kunst.

Noah, vikingerne og Expats har alle ét træk til fælles – de er nemlig et billede på ’globaliseringen’, som er temaet til den fjerde Mytologiske Artfestival, der finder sted lørdag den 25. august i Jelling.

Globalisering som omdrejningspunkt

– Jelling er det oplagte sted af afholde en Mytologisk Artfestival med sin rige fortidshistorie. Kunsten under Artfestivalen afspejler myter, som kan lære os om de store og små eksistentielle ting i livet. Altså ting vi alle kan relatere til, siger stifteren af festivalen, Ole Grangaard Olesen.

I år kan du opleve 3 vidt forskellige udstillinger på 3 forskellige lokationer; Seks malerier af Inger Dethlefsen i Kongernes Jelling, Noahs ark(er) lavet af flygtninge i Jelling Sognehus og en kunstudstilling lavet af Expats i Sejd Art Gallery.

Noahs Ark myten fortolkes

I Sognehusets foredragshal udstilles der 100 lerbåde, som er skabt af flygtninge fra asylcenteret.

Bådene blev fremstillet for to år siden, men er i forbindelse med Mytologisk Art Festival nu blevet genudstillet – efter en rejse til Tyskland, hvor værkerne blev vist frem på kunstfestivalen 48 Stunden Neukölln i Berlin.

– Historien om Noahs Ark er en fortælling, som vi deler på tværs af Kristendom, Islam og Jødedommen. I denne installation fortælles om det, der følger, når ens verden falder i grus, og man må finde nye veje. De mange lerbåde kan f.eks. være et symbol på flygtningesituationen, vi oplever i dag, siger Ole Grangaard Olesen og fortsætter:

– Men vi tænker Noahs Ark værkerne som mere end flygtningeproblematikken. Historien kan også handle om at gennemgå en livskrise og miste fodfæste. Vi kan alle have brug for at blive reddet af et skib, der bringer os på sikker grund, siger Ole Grangaard Olesen.

Vikingetogterne påvirkede kunsten

Vikingetiden er udsprunget af globalisering, hvor ny eller forbedret teknologi som sejl og skibe gjorde det muligt for vikingerne at brede sig – og det viste sig også i deres kunst.

På Kongernes Jelling kan du opleve udstillingen af seks malerier på hver seks meter i højden og to meter i bredden. Inger Dethlefsen er inspireret af  forskellige temaer: De gamle mytiske vikingemotiver, som med deres symbolik taler til et sted dybt i kunstneren, hvor Inger finder en samhørig og tidløs forbindelse. I kunstværkerne dominerer  forskellige træer sig med mægtige stammer og knudrede grene, som ganske vel kan have inspireret til fantasifulde gribedyr.

Expats udstiller deres kunst
“Før kysset – The Space between the Beats” er navnet på den udstilling, som er lavet af de såkaldte ’expats’ – en betegnelse for tilflyttere, som er kommet til Danmark, fordi deres ægtefæller/partnere har fået ansættelse i et af områdets internationale virksomheder.

Jessica, Joshua, Shari og Lucy der stårbag udstillingen er hhv. fra USA, England og Australien, og deres kunstudstilling fortæller historien om det at være ’expats’ eller globale nomader.

Mytologisk Artfestival er en oplevelse, der kan føre til refleksion over dit liv samt tidens og historiens store temaer. Den officielle åbning af Mytologisk Artfestival foregår på Gorms Torv klokken 14.30 med taler og et indslag af den franske teatertrup “The Horsemen”.