01. april 2019
Af: Anne Lottrup

Bøgedal Bryghus – Bryggetradition og håndværk

I udkanten af Ådalen, ikke langt fra Jerlev, ligger bryggeriet Bøgedal Bryghus blandt træer og marker. En schæfer og en border collie er klar til at understrege den landlige idyl med logrende haler.  Om det er den firbenede velkomstkomité eller de smukke omgivelser, der er mest charmerende, må være en vurderingssag – men det er øllet det handler om.

Ægteparret Casper Vorting og Gitte Holmboe startede Bøgedal Bryghus for 15 år siden. Første øl kom på markedet i november 2004, men Casper Vorting blev ølpioner år forinden. Sammen med Allan Poulsen var Casper medstifter af det første af de nye mikrobryggerier i Danmark. Det bryggeri lå dog langt fra den vejlensiske familiegård, og i 2004 valgte Casper Vorting at starte et mikrobryggeri i stalden hjemme på Bøgedal.

Bogedal_brew

Den firelængede, hvide gård Bøgedal har stået siden 1840’erne.

Gitte Holmboe blev hurtigt en del af foretagendet. Først sideløbende med sit job, men efter nogle år blev Bøgedal Bryghus også hendes fuldtidsbeskæftigelse. Hendes erfaring inden for salg og marketing kunne hun udnytte, og samtidig blev hendes sanser udfordret og sat på arbejde.

Bøgedal udviklede sig løbende, mens ægteparret blev dygtigere og dygtigere. Netop sanserne – smagningen og fordybelsen – kom til at betyde meget.

Traditionen tro

Den firelængede, hvide gård Bøgedal har stået siden 1840’erne, men inspirationen bag Bøgedals øl har endnu ældre rødder. I 1800-tallet blev ølbrygningen standardiseret i Danmark, og i dag er det en milliardindustri. Førhen var det helt normalt, at de enkelte gårde selv bryggede øl til husbehov.

Bogedal_brew_Casper_Vorting

Brygmester Casper Vorting benytter sig af fritfaldsmetoden i brygningen af øllet, Den er mere nænsom end pumper, og giver en blødere og afrundet smag.

Da Casper Vorting startede bryggeriet, var det også vigtigt, at han selv kunne håndtere alle processerne. Det kræver meget arbejde, men det er arbejde, der kan klares uden computerstyrede systemer og pumper. Casper følger den gamle danske bryggetradition og resultatet er en rig og kraftig øl – godtøl.

– Vi bruger meget malt, så resultatet er også øl med meget krop. Det er ikke som de øl, man er vant til at få på fad, og som man kan drikke store mængder af. Casper bruger det naturlige fald, når han brygger. Øllet er mere skrøbeligt, end man skulle tro. Molekylærstrukturen bliver ændret, hvis man bruger pumper, og giver en anden smag, forklarer Gitte over en kop te ved køkkenbordet.

Gennem køkkenvinduet er der udsigt til gårdens røde herefordkvæg, som Casper fodrer med mask fra produktionen. Nok er han ene brygger på bryggeriet, men han har ikke for travlt til at klø dem bag ørene. Det er ikke kun øllet, der bliver behandlet med kærlig hånd.

Bøgedal Brew_der_fodres_med_mask_fra_produktionen

Køerne fodres med mask fra produktionen.

Smag, sans, oplev

Når gæster besøger Bøgedal Bryghus til en smagning og rundvisning, får de hurtigt en fornemmelse for den fordybelse, der ligger bag ølbrygningen. Gitte Holmboe oplever en stor respekt for processen fra de besøgende – og måske også en længsel efter stilheden og tiden til at lade sig beruse af en oplevelse væk fra hverdagens mange gøremål.

– Ja, eller måske de bare gerne vil have virkelig god øl, griner hun.

Bogedal_Brew_smagning

Gitte Holmboe fortæller om øllet fra Bøgedal Bryghus