22. oktober 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Danmarks Halloween-hovedstad nr. 1  

Det skal understreges en gang for alle, at Vejle er Danmarks Halloween-by nr. 1. Halloween skydes i gang med den spektakulære åbningsparade, hvor du vil møde Medusa, skeletmennesker, græskarfigurer, styltefolk og de fantastiske Saurusfigurer – samt de 8 hovedpersoner fra Vejles egen Halloween-historie. 

Der er for alvor lagt i kakkelovnen til endnu en overdådig, spændende og (u)hyggelig Halloween i Vejle, når de 80 håndplukkede aktører giver vejlenserne et fantasifuldt Halloween-optog.

Blandt trolde, hekse, skeletter, zombier og spøgelser går Saurus, som er magiske væsener fra en svunden tid. De fem meter høje væsener vækkes til live og vil gå rundt blandt publikum og brøle, knurre og lede efter mad til at stille deres sult. Men bare rolig – de tre Sauruser tæmmes af deres Black Shape Leader.

Forrest i optoget går blandt andre spøgelseshunden fra Munkebjerg-skoven, den Hvide Dame ved Albuen og Bjergmanden fra Pilkebakken. Alle karakterne er fra gamle, lokale spøgelseshistorier, der er opstået i Vejle og omegn.

Vejlensiske spøgelseshistorier

Det storstilede arrangement i Vejle er altså ikke udelukkende en markering af den keltiske tradition, som amerikanerne har sørget for er blevet eksporteret til hele verden – faktisk langt fra. Ligesom de sidste 2 år, tager arrangementet nemlig udgangspunkt i Vejles historie og de lokale fortællinger fra byen.

– Det er ikke min mission at holde Halloween i klassisk, amerikansk forstand. Jeg vil gerne lave et arrangement, der har rødder i Vejle. Derfor er Halloween-eventet bygget op omkring folkemundsfortællinger fra 1500-1600-tallet, som vi har fundet på stadsarkivet i Vejle. De er så blevet skrevet en smule om og fortolket til en nutidig version, siger arrangør og chef hos City Vejle, Marianne Jeppsen.

Kender du fx fortællingen om de 23 hovedskaller i Sankt Nicolai Kirke? En mørk oktober aften overmandede Guldsmeden en røver i Tirsbæk skov, og de 22 andre røvere blev derefter fanget og henrettet. I dag kan man se 23 små runde huller i Sankt Nicolai Kirke til skræk og advarsel.

– Det sjove ved det her er jo, at det ikke bare er en historie, vi selv har opdigtet – det er en fortælling, som er gået fra mund til mund i Vejles gamle dage. Og det synes jeg giver rigtig meget identitet, siger Marianne.

Halloween GO og nattevandringer

Igen i år har du mulighed for at spille Halloween GO! Men i stedet for at samle Pikachu og Charmander i Pokeballs samler du skjulte Halloween-trofæer i din Halloween GO-pose.

Opgaven går ud på at samle trofæer, der relaterer til de forskellige folke-fortællinger – såsom bjergmandens røde hat, perler fra den hvide dames halskæde eller sølvknappen, som dræbte Jens Munk. Når du har samlet alle trofæerne, bliver du inviteret til en fortælling på Drømmenes Teater på Banegårdspladsen.

Her vil en skuespiller læse op af historierne, mens Den Gale Jomfru i Nørregade og Manden med den sorte kappe går rundt blandt de andre karakterer fra fortællingerne.

– Vi prøver at formidle historierne på en sjov måde, så børn og voksne lærer noget. Sidste år havde vi 750 mennesker igennem – og vi håber at se ligeså mange til årets Vejle Halloween, for det bliver virkelig festligt og (u)hyggeligt!

Program for Halloween i Vejle

Alle aktiviteter er gratis

Åbningsparade – fredag d. 26/10 kl. 17.00
Vær med, når vi skyder Halloween i Vejle i gang med en kæmpe åbningsparade med show. Paraden begynder i Vestergade, runder Søndertorv og slutter på Rådhustorvet, hvor der vil være præsentation af de ca. 80 parade-deltagere samt tromme- og ildshow. Kom i god tid og tag opstilling langs paraderuten, så du sikrer dig god udsigt.

Fredag d. 26/10
10.00 – 21.00:    City Vejles medlemsbutikker holder åbent

10.00 – 21.00:    Halloween GO i gågaderne

14.00 – 17.00:    Zombieficering i zombieværkstedet i kælderen under det gamle Rådhus

15.00 – 21.00:    Danseflashmobs. Oplev zombiedans forskellige steder i gågaden

15.30 – 16.30:    Saurus bygger op på Nørretorv

17.00:                Åbningsparade fra Vestergade via Søndertorv med slut og præsentation på Rådhustorvet

19.00 – 21.00:    Zombieficering i zombieværkstedet i kælderen under det gamle Rådhus

19.30:                Historiefortælling i Drømmenes Teater på Banegårdspladsen

20.30:                Nattevandring med start ved Sct. Nicolai kirke på Kirketorvet

 

Lørdag d. 27/10
Kl. 10.00 – 11.00:    Saurus opbygning på Nørretorv

Kl. 10.00 – 15.00:    City Vejles medlemsbutikker holder åbent

Kl. 10.00 – 13.00:    Halloween GO i gågaderne

Kl. 11.00:                Tour of the Local Myths, meeting point onKirketorvet by the Church of Sct. Nicolai

Kl. 11.00 – 11.45:    Saurus forestilling på Nørretorv

Kl. 11.00 – 14.30:    Zombieficering i zombieværkstedet i kælderen under det gamle Rådhus

Kl. 11.00 – 14.00:    Græskarudskæring ved Rådhustorvet

Kl. 13.00 – 14.00:    Saurus opbygning på Søndertorv

Kl. 12.00 – 14.00:    Parade cum Figuris – en eventyrlig forundringsparade gennem Torvegade, Nørregade og Søndergade

Kl. 13.00:                Nattevandring med start ved Sct. Nicolai kirke på Kirketorvet

Kl. 14.00 – 14.45:    Saurus forestilling på Søndertorv

Kl. 14.30:                Historiefortælling i Drømmenes Teater på Banegårdspladsen