06. juni 2018
Af: Charlotte Nygaard

Derfor skal Fjordenhus på din Bucket list

Da jeg var 11 år, blev Vejlefjordbroen indviet med pomp og pragt. Nu kunne man skyde genvej over vandet, når man skulle fra Nørremarken nord for Vejle til Mølholm i den sydlige del af byen.

Jeg husker tydeligt køreturene hen over den knap to kilometer lange bro, der knejser 42 meter over Vejle Fjord. Det første, der skinnede i øjnene på vej hen over den glatte, nylagte asfalt, var det høje, hvide tårn ved havneindsejlingen med de store røde bogstaver DLG i toppen.

Det var for mig vartegnet for Vejle Havn, når man susede forbi købstaden med bakkerne og grønne skove. En driftig by, der signalerede heftig aktivitet og et flittigt erhvervsliv på havnen.

På 517 pæle

I dag er det ikke længere DLG-tårnet, der signalerer Vejle, når bilisterne i hast passerer forbi byen i 42 meters højde på den sekssporede motorvej.

Det er meget mere interessant!

I dag stiger en bygning op af vandet – i helt bogstavelig forstand. Placeret på 517 pæle, der er hamret 20 meter ned i den bløde undergrund og toppet af med en betonplade, knejser Fjordenhus 28 meter op i luften – næsten lige så højt som Rundetårn. Det imponerende bygningsværk er den islandske kunstner Olafur Eliassons første og er Kirk Kapitals nye domicil, som samtidig er en gave til Vejle Havn.

Vækst og udvikling

Tænker jeg tilbage til 1980 – næsten 40 år tilbage i historien – bød Vejlefjordbroen blot på fire spor, og DLG-bygningen på havnen var sammen med havneindustriens kraner Vejles velkomst til turister på fire hjul.

I dag er Fjordenhus midtpunktet i en havnefront, der også byder på rekreative boliger i alternativer størrelser, former og materialer. Og de kraner, der tårner op over havneindsejlingen, har sjældent med havneindustrien at gøre. Det er kraner, der varsler om en by i vækst og udvikling, og hvor der tør tænkes ud over rammerne for, hvordan man kan bo og arbejde ved en havn. Det kan man som indfødt vejlenser godt være stolt af!

Velkommen til Fjordenhus, der med garanti vil placere Vejle på alle arkitektstuderendes Bucket list – og måske også din?

Photo: Anders Sune Berg, David de Larrea Remiro