11. juli 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Det ukendte Vejle: Danskernes nye rejsemål

Det er ikke længere nødvendigt at rejse om på den anden side af jorden for at få storslåede oplevelser. For lige rundt om hjørnet, i lille Danmark, gemmer der sig stadig uopdaget land – og nøglen til oplevelser, du aldrig glemmer.

Vejles små ukendte oaser

For Vejle gemmer på mere end de seværdigheder og oplevelser, man kender. Vejle byder nemlig på gode smagsoplevelser, storslået arkitektur, spændende historier og sportsfaciliteter i verdensklasse.

Vi har her samlet en stribe af forslag til oplevelser, som ikke alle kender til.

1. Fjordenhus – arkitektur i verdensklasse

Den verdenskendte kunster, dansk-islandske Olafur Eliasson, står bag Fjordenhus og præsenterer her nye byggeteknikker og kunstværker forenet i en bygning.

VejleMuseerne tilbyder guidede ture i det arkitektoniske mesterværk, hvor du kan høre om kunstnerens idéer bag udformningen af bygningen og kunstværkerne. Stueetagen er åbent for offentligheden alle ugens dage fra kl 07.00 til midnat og det er gratis at besøge Fjordenhus.

2. Grejsdalsstien – naturskøn vandrerute

Grejsdalstien er en 16 km vandrerute fra Vejle til Jelling (eller den anden vej). Ruten åbnede slut 2017 og er en meget naturskøn og populær rute, som kan kombineres med et besøg i Kongernes Jelling eller lignende.

På højre hånd rejser Grejsdalens stejle skrænter sig med blandet skov og flere erosionskløfter tegner fordybninger i det kupperede landskab. På den anden side løber Grejs Å og jernbanen.

3. Guidede ture med Guideservice Danmark – fra foodtour til historisk byvandring

Uanset om du kunne tænke dig en byvandring med fokus på den fascinerende historie om Vejle eller en Food Tour i Vejles væld af spændende specialbutikker indenfor mad og drikke – så kan du finde forskellige guidede ture i byen her.

4. Restaurant MeMu –­ Michelin-værdig gourmetoplevelse

Restaurant MeMu blev i februar – som den første restaurant i Vejle – en del af den kulinariske Superliga, da de fik uddelt en Michelin-stjerne. På MeMu får du en udsøgt gourmet oplevelse med fokus på årstidens råvarer fra lokale producenter.

5. Himmelpind Bike Park – mountainbike-bane for de øvede

Udsigtspunktet Himmelpind ligger i ca. 69 meters højde, og det er her på det højeste punkt at lokale, frivillige mountainbike-entusiaster har etableret den teknisk krævende mountainbikebane med hop, berms og andre forhindringer – og banen er nyligt opdateret med en masse nye, fede udfordringer.

På trods af den beskedne længde indeholder banen alt, hvad der skal til for at få pulsen op og udfordre selv den bedste rytter.

6. Palisaden ­– en del af UNESCOS Verdensarvsliste

I 1994 blev Jelling det første sted i Danmark på UNESCOs Verdensarvsliste. Kirken, runestenene og gravhøjene blev erklæret verdensarv, men siden har nye fund udvidet den gode historie i den lille jyske by.

I 2007 fandt arkæologer spor efter en palisade og udgravninger viste, at en 1,4 kilometer lang palisade havde omkranset Jelling i vikingetiden. I 2013 fandt man så rester af selve træet – og de 1000 år gamle egestykker er årsagen til, at palisaden i 2017 blev tilføjet verdensarvslisten som en del af den øvrige verdensarv i Jelling.

Egetræsstykkerne kan ses i oplevelsescenter Kongernes Jelling.