07. oktober 2019
Af: Freja Fredsted Dumont

En bid af Spanien i Vejle

Selvom der er langt til sydligere himmelstrøg er autentisk, spansk stemning lige rundt om hjørnet i Vejle. I Den Smidske Gård i Vejle ligger No. 14 Vinbar og Restaurant, hvor lækre småretter og velsmagende vine sætter rammerne for en aften i godt selskab.

Toppede brosten, bindingsværk og høje kulinariske ambitioner. Når du træder ind i oasen, Den Smidtske Gård, er du omringet af lækre spisesteder – blandt andre vinbaren No 14 Vinbar og Restaurant, hvor det er muligt at få små hapsere og spansk vin, mens du drømmer dig til solstrøg på den spanske promenade. Om det er en romantisk aften med din parter, en hyggelig komsammen med vennerne eller en god forretningsfrokost du er ude efter, er der noget til enhver lejlighed hos No14.

Lidt til hver en smag

Oprindeligt var No. 14 udelukkende en vinbar – men i dag kan stedet byde på meget mere end udsøgte vine og velsmagende cocktails. På menukortet finder du blandt andet lækre platter med skinke, pølser og ost eller anretninger med grillede rejer, blåmuslinger, blæksprutte og andet godt fra havet.

Selvom stemningen er sydlandsk, praktiseres den spanske mañana-tankegang ikke, hvor alt går i et lidt sløvere tempo – i hvert fald ikke når tjener Frederik Overmark Mortensenserverer spanske retter for sine gæster.

”Vores chorizo i rødvin er blevet vores signaturret. Den består af chorizopølse, som er stegt på panden i olie og i rødvin. Her bliver pølserne flamberet og derefter glaseret i brun farin. Og når vejret er godt, er det altid et hit at sidde ude på vores terrasse foran vinbaren med en jomfruhummer og et køligt glas hvidvin,” siger Frederik Overmark Mortensen.

Ta’ dine rester med hjem

Som noget nyt tilbyder No14 nu pintxos – spansk smørrebrød, som består af små stykker ristet brød med topping som trøffelcheddar, sortfodsskinke og vagtelæg eller avocadosalsa og tun.

De små retter gør det muligt at dele og smage hos hinanden, samtidig med at I skåler i fyldte glas. Hvis snakken går for lystigt, og I ikke når at spise op, tilbyder No. 14. Vinbar og Restaurant en boks til det levnede på tallerkenen for at mindske madspild.

”Det gør lidt ondt, når vi skal smide mad i skraldespanden, så derfor bliver vi glade, når gæsterne tager deres rester med hjem,” siger Frederik Overmark Mortensen.

Få et glas rosé med historie til

Selvom ambitionsniveauet er højt, når det gælder stedets menukort, så er det stadigvæk en vinbar med dertilhørende restaurant – og ikke med omvendt fortegn. Derfor er Frederik Overmark Mortensenogså i gang med at udvide sin viden om de saftige dråber med en uddannelse som sommelier.

”Vinen og viden omkring drue, egn og smag er naturligvis vigtig her på No.14. Jeg er personligt også glad for at komme med en lille anekdote, når jeg serverer for mine gæster. Bestiller du f.eks. Mijavals rosé er det altid sjovt at fortælle, at Château Miraval ejes af Hollywoodstjernerne Brad Pitt og Angelina Jolie.”

Er du ikke klar til at tage hjem efter den sidste bid mad og tår vin, kan du sagtens forlænge aftenen med vinbarens brede udvalg af lækre cocktails.

”Lige nu er jeg personligt ret vild med vores drink ’Vanilla Passion’. Den minder i smagen om isen Solero og er en forfriskende måde at afslutte – eller starte – sin aften på.”

Du kan finde hen til No. 14 Restaurant og Vinbar ved hjælp af VisitVejles Gastro Guide eller læse om andre af Vejles gode restauranter her: www.visitvejleblog.dk/gastroguide