30. oktober 2018
Af: Clara Edgar

En samlers bekendelser i Spinderihallerne

Det kan være svært at skille sig af med ting, selv ting uden nogen særlig økonomisk værdi. Det kan det, fordi ting får værdi i sig selv. De får mening. De gemmer på historier og giver glæde. Nogle gange bliver ting til samlinger, og nogle af disse samlinger kan du opleve i Spinderihallerne.

Der er noget fascinerende over samlinger. Når hylde efter hylde udstiller gamle modeltog, eller tændstikæsker tårner sig op i vitrineskabe. Når jubilæumsplatter pryder væggene, eller snekugler står side om side på gulv til loft reoler. Måske er samlingen smuk. Betagende. Indbydende. Måske virker den bizar for fremmede. Men samlinger gemmer altid på mere end, hvad øjet lige kan se.

De er et indblik i samleren. I det menneske, der brugte timevis på at kategorisere frimærker, lede på nettet efter det rigtige merchandise eller gå på jagt efter en ny dukke.

Et menneske, der ikke stoppede med at samle efter de tidlige barneår, hvor lommerne blev fyldt med småsten og lagt i kurve og krukker derhjemme, indtil man mistede interessen, men i stedet lod samlergenet vokse og gav sig selv lov til at lege med sin passion.

Samlinger kan også sige noget om en tid. Hvad hittede, hvilket band var stort, eller hvad var det egentlig bare til at få fat i nok af på den tid til at kunne skabe sig en respektabel samling.

Samlinger er vilde.

Våben fra Fiji og Star Wars-merchandise

Og vilde samlinger er netop, hvad der er udstillet på Kulturmuseet Spinderihallerne. Både private samlinger fra nulevende og afdøde står til skue sammen med museets egne samlinger fra gemmerne.

Museets egen samling byder på en vifte af objekter, der har tilhørt lokale samlinger for 100 år siden. Våben fra Fiji. En kinesisk brudekrone. En samuraidragt. Det er bare nogle af de skatte, der bliver sat under spot. Men der er også mere jordnære objekter på display.

Snurretoppe. DVD-film. Påklædningsdukker og et uddrag af Vejles største samling Star Wars-merchandise. Kunstneren Ditte Lyngkær Pedersen bidrager også med en serie blåtryk af nogle af de ting, familien samler på.

Når det bliver mere end en ting

Det starter med en ting, der i udgangspunktet ikke er mere end netop det: En ting. Dyr, billig, kikset, sjælden – det er egentlig irrelevant. Det er bare en ting.

Men langsomt får tingen værdi. Den bliver en del af nogle minder. Den får betydning. Måske bliver den et håndgribeligt holdepunkt for en tid eller en kær, der ikke er her mere. Og pludselig virker det umuligt at skulle skille sig af med tingen, der er mere end bare en ting.

Det er netop det paradoks, som Vilde Samlinger forsøger at belyse, ved at sætte andre menneskers skatte og bekendelser til skue.

 

Udstillingen løber til 2. december.