18. januar 2019
Af: Clara Edgar

Få tid til at se hinanden i øjnene på Danakilde Refugium

Danakilde Refugium ligger tæt ved Gudenåens og Skjernåens udspring, tæt ved Rørbæk sø og omgivet af skøn natur. Det er et hus med skøn beliggenhed, men mere end det er det en tidslomme og tilflugtssted fra hverdagens travlhed.

Det kan være svært at finde tid til at se hinanden i øjnene i hverdagen. Der er hele tiden noget, der stjæler vores opmærksomhed. En telefon, et tv, tankemylder. Selv når der står date-aften i kalenderen, og alle distraktioner er lagt til side, kan det være udfordrende at være til stede i nuet, for der er jo egentlig altid noget andet, man kunne eller burde gøre. Vasketøj, der kalder på at blive ordnet. Støv, der tigger på at blive vasket væk. Blade, der hober sig op i haven.

Det, der burde være så simpelt, nemlig at være sammen om ingenting, bliver et projekt og fejet til side når noget, der virker mere presserende, melder sig. Men hvad er egentlig mere vigtigt end at være sammen? Mærke hinanden?

Hvis ikke det kan lade sig gøre derhjemme, kan det være en ide at tage hinanden i hånden og lade pligterne ligge bag sig. Finde nogle rammer, der fordrer nærværet.

Sådan et sted er Danakilde Refugium. Et Bed and Breakfast i naturskønne omgivelser, hvor roen ikke bare kan få lov til at sænke sig, men omslutter alle, der træder over dørtærsklen.

Giv hinanden mulighed for at nyde nuet

Med bare ni dobbeltværelser har værterne Torsten og Rebekka virkelig mulighed for at tage sig af deres gæster og give jer den oplevelse, I higer efter. De kan give råd til gode gå-ruter eller tage dig og din partner med en tur i skoven på hesteryg, såfremt I er erfarne ryttere.

Men det helt særlige ved Danakilde er hverken hestene eller naturen som sådan. Det er den ånd og ro, der ligger over stedet. Den ro, der gør, at du kan komme til at mærke dig selv og lade al den indre støj dæmpe sig. Det er ikke en ro, der kommer af stilhed, men som hænger i luften som noget udefinerbart. Et levn fra en anden tid, hvor tingene var mere simple, og hvor det ikke handlede om, hvad der skulle ske om en uge eller en måned, men hvad der sker i dag og lige nu.

Et privilegie, de færreste har i dag, hvor alt er en kabale, der skal gå op, og som tvinger os til at tænke fremad hele tiden. Det er bare sådan, det er, men det kan også skabe stress og afstand mellem mennesker og mellem sind og krop.

Rebekka fortæller, at de tit modtager gæster, der lever et hektisk liv, og som næsten har en aura af tumult omkring sig, som de meget hurtigt slipper, når de ankommer til refugiet, så de kan begynde at nyde nuet, med alt hvad det indebærer.

Og har du brug for lidt ekstra hjælp til at skylle hverdagen af dig, kan du hoppe i vildmarksbadet. Sidde under åben himmel mens det varme vand bobler og forsigtigt leger med nerverne i huden og skyller de sidste rester af stress væk.

Tag på et kulinarisk eventyr

Naturen fylder meget på Danakilde. Både i form af omgivelserne, men den bliver også trukket med ind i huset og i maden, som altid er økologisk. Morgenmaden består af et sortiment af økologiske oste, marmelade, pålæg, yoghurt, frisk frugt og grønt, som kan nydes mens duften af friskbagt brød spreder sig.

Man kan også få serveret både frokost og aftensmad, men det er lidt mere af et eventyr end morgencompleten. For her er ingen fast menu. Ikke noget spisekort. Der er dagens ret, lavet ud fra de råvarer, der har været til rådighed og værternes lyster på dagen. En ting er dog sikkert: Det er altid økologisk.

Men har I en livret, et ønske, et minde om den middag I fik på første date, vil værterne prøve at imødekomme det til bedste evne. Men er der ikke også noget skønt i overraskelsen? I at kaste sig ud i det, og lade andre om beslutningerne? Læne sig tilbage og lade sig blive bespist?

Vil I have den fulde oplevelse kan I også tilkøbe zoneterapi og healing som en del af opholdet, men er det ikke jeres smag, skulle det ikke være det mindste problem at få tiden til at gå i selskab med hinanden og naturen.

Måske læser du det her og tænker, at det lyder fantastisk og skønt, og så er det bare dejligt, men det kan også være, at du tænker, at det er for simpelt, kedeligt og ikke noget for dig. Hører du til den sidste kategori, vil jeg bare efterlade dig med spørgsmålet: Hvornår brugte du sidst en aften på bare at kigge din elskede i øjnene? Uden tankemylder. Uden distraktioner. Kan du overhovedet huske det?