30. juni 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Fald ned, lad op – og gå online i solen

Det er altid irriterende, når telefonen løber tør for strøm – men det er en katastrofe, når togbilletten er købt på appen! Heldigvis skal jeg ikke bekymre mig om flade batterier og togbøder mere, takket være den nye smartbænk ved banegården i Vejle.

”Nye passagerer? Billetter og kort tak”

Sved på panden og bankende hjerte. Please gå forbi mig, please gå forbi mig.

Hvis du nogensinde har prøvet at køre i bus eller tog uden billet, så kender du med garanti den følelse, jeg sad med lige dér, da kontrolløren spurgte efter min billet. Det er aldrig sjovt at betale 750 kroner i afgift – og især ikke når man faktisk har en billet. Som desværre ligger på en død telefon.

Men det er heldigvis slut nu!

Teknologi man kan regne med

Jeg pendler dagligt fra Århus til Vejle, og for nylig har teknologien indhentet mit gamle, månedlige plastik-pendlerkort, så jeg fra nu af skal vise min billet på en app på telefonen. Og det er jo egentlig meget fint, at vi sparer på plasticen i forhold til miljøet osv …

MEN jeg har desværre erfaret, at jeg ikke altid kan stole på min telefon. Den æder nemlig strøm med lynets hast. Klokken 16, når jeg skal hjem fra job, er den tit død på grund af manglende batteri – og det er bare super upraktisk, når mit togkort ligger på telefonen.

Fra 0-100 procent – i ventetiden

Men heldigvis er en del af Vejle Kommunes “Smart City”-tiltag kommet mig til undsætning, når uheldet har været ude. Der er nemlig blevet installeret en såkaldt smartbænk i det nye cykelparkeringsområde foran banegården.

Normalt har jeg 15 minutter på Vejle station, før jeg kan hoppe på et overfyldt tog i myldretiden nord på. Før i tiden brugte jeg ventetiden på at købe mig fattig i 7 Eleven, men det er et ret dyrt tidsfordriv, skulle jeg hilse og sige.

Nu bruger jeg i stedet ventetiden meget mere fornuftigt på at få opladet min telefon, imens jeg slapper af på bænken udenfor. Udover at bænken kan lade telefonen op med solcellerne den forsynes af, kan du også få forbindelse til resten af verden med den gratis Wi-Fi-forbindelse – og så måler smartbænken i øvrigt støj, temperatur, luftfugtighed og mange andre ting på stedet, hvor den er opsat!

Find et kort over Vejles smartbænke, cykelværksteder og ladestationer til el-cyklen her.

Læs mere om Vejles nye, smarte tiltag her.

Godt at vide...

  • Der er opsat 4 cykelværksteder og 7 cykelpumper og 2 el-cykel-ladepladser langs Supercykelstien. Desuden er der bygget 300 nye cykelparkeringspladser.
  • De to nye smartbænke og den “talende skraldespand” er en del af rutens smartteknologi.
  • Supercykelstien tilbyder også “oplevelser” – i form af kunst og et særligt LED-lys. Langs Flegmade lægges fx et 400 meter langt kunstfortov, og tunnelen under jernbanen er blevet forsynet med LED-lys med varierende farvetema.