07. juni 2018

Fjordenhus giver Vejle en ny plads på landkortet

At have et monumentalt kunstværk af Olafur Eliasson giver Vejle en helt ny status i omverdenen, mener Eliasson-kenderen Lise Pennington, overinspektør på kunstmuseet ARoS.

– Med indvielsen af Fjordenhus vil hele Vejle-området blive opfattet anderledes ude i verden. Billeder fra Vejle Fjord vil nå ud i helt nye kredse. Jeg er rigtig spændt på at se Olafur Eliassons første bygningsværk på lørdag.

ARoS’ overinspektør Lise Pennington har ved flere lejligheder været involveret i samarbejde med den dansk-islandske kunstner – ikke mindst da museets farverige over-etage Your Rainbow Panorama blev monteret i 2011, hvor hun allerede var ansat på det århusianske kunstmuseum.

– Olafur Eliasson kan noget helt enestående, når det handler om at arbejde med naturvidenskabelige kræfter i et kunstværk, som samtidig manipulerer med vores sanser. Meget simpelt – og uhyre komplekst. På samme tid.

– Med Fjordenhus får Vejle en helt anden placering på kunstens landkort, siger hun.

Det enkle og det komplekse

På vores opfordring uddyber Lise Pennington gerne:

– Eliasson kombinerer ofte forskellige former for kunstfelter – eller håndværk – og inddrager naturvidenskabelige elementer. De naturlige elementer vil han ofte udfordre eller vende på hovedet, så det manipulerer med vores sanser og vi tvinges til at revidere vores opfattelse af, hvad materialerne kan.

– Andre kunstnere arbejder med nogle af de samme temaer, men Olafur Eliasson har en helt særlig evne til på den ene side at benytte meget enkle greb – og på den anden side arbejde med uhyre komplekse kombinationer af kunstarter og inddragelse af andre faggrupper, forklarer hun.

Det enkle og det komplicerede på samme tid – så det er altså kunsten i et Eliasson-værk?

– Ja, det er noget af det. Men Eliasson har også en meget interessant måde at arbejde med det stedsspecifikke; at bruge omgivelserne både som kontrast og som underbygning af hans værk.

– At stille et hus ude i vandet er en typisk udfordring af de fysiske love. Samtidig er Fjordenhus bygget med traditionelle, røde danske mursten – men med organiske og ”bløde” former. Eliasson har en helt særlig evne til at arbejde med rum, og hvordan vores kroppe oplever et rum. Så det bliver meget spændende lørdag at komme indenfor og føle, hvad Fjordenhus er for en bygning, siger ARoS-overinspektøren.

Her har du nok hørt om Olafur Eliasson

2003 –The Blind Pavillon, Danmarks bidrag i Venedig Biennalen

2004 – The Weather Project, Tate Modern i London (hvor solen står op indendørs – og satte publikumsrekord)

2004 – Lysekronerne i Operaen, Holmen i København (”Tre Sole” – med 300 lyspærer i hver)

2008 – The New York City Waterfalls, East River i New York (største kunstprojekt i New York siden 2004)

2011 – Your Rainbow Panorama, ARoS i Århus (hvor beskueren er en del af kunstværket – og aldrig kan få samme oplevelse to gange)

2014 – Riverbed, Louisiana i Humlebæk (hvor Eliasson fyldte hele Louisianas sydfløj med grus og sten!)

Også en gave til indbyggerne i Vejle

Mange vejlensere oplever også Fjordenhus for første gang i denne weekend, hvor der i forbindelse med åbningsfesten er arrangeret guidede rundvisninger. De fleste guidede ture er overtegnet.

Men hvis vi ikke når indenfor i denne weekend, kan vi glæde os over, at Fjordenhus’ stueetage også i fremtiden vil være åbent for gæster – som et led i bygherren Kirk Kapitals ide om, at Eliasson-bygningen også er en gave til Vejle og vejlenserne.

Photo: Anders Sune Berg, David de Larrea Remiro