10. juni 2019
Af: Anne Lottrup

Fra fan til kunstner: Saskia udforsker mad og nydelse

“I made this!” Saskia de Wal kan præsentere sine fotografier til samme udstilling som sit store idol – madfotografen Tony le Duc. Hun har fået sine værker med på fotoudstillingen i forbindelse med årets FOODPHOTO Festival i Det Gamle Teater på Banegårdspladsen i Vejle. Hun er glad, stolt og beæret – og viser det gerne.

Når man bevæger sig fra teatersalen til scenen og går bagom scenetæppet, møder man som det første en række kvadratiske billeder med motiver, der grænser til det erotiske. Til FOODPHOTO Festivalens åbningsreception mødte vi hollandske Saskia de Wal, kunstneren bag de betagende værker.

“I made this!” lyder det entusiastisk fra Saskia, da hun spotter et velkendt ansigt blandt gæsterne. Hun slår ud med armene i retning af sine fotografier. Helt nødvendigt er det ikke, for de er ikke til at overse. Sensuelle, imponerende og store.

Ikke langt fra inspiration til action

I 2011 fik Saskia en kogebog med billeder taget af kunstneren Tony le Duc, der også har sine værker med på årets FOODPHOTO Festival. Hun forelskede sig i le Ducs fotografier og kastede sig med det samme over madfotografering. Samme år startede hun på Amsterdam Photoacademie.

For to år siden besøgte hun Vejle for første gang til FOODPHOTO Festival 2017, der dengang blev holdt i Spinderihallerne. Hun var med som gæst og lod sig endnu engang betage af Tony de Lucs billeder.

– Han er virkelig, virkelig, virkelig dygtig, fortæller hun, og der er ingen tvivl om, at hun mener det oprigtigt.

Success

I februar besluttede Saskia sig lidt impulsivt for at sende sine egne værker til vurdering hos FOODPHOTO Festivalen.

– Jeg gav det et skud! Hvis de kan lide det, kan de lide det. Hvis de ikke kan lide det, kan de ikke lide det. Sådan er det, forklarer Saskia. Nu deler hun udstilling med sit fotoidol. Der er vist ingen tvivl om, hvad festivalen synes. Særligt ikke, når man ser det store format, de har valgt at printe Saskias billeder i.

Vi skal fejre nydelse

Saskias forhold til gastronomi stikker dybere end hendes arbejde som madfotograf. Hendes mand, Menno Post, er michelinkok. Sammen har de åbnet Olivijn i Haarlem, Holland, hvor gastronomi i topklasse og kunst er kombineret under et tag. Allerede efter 5 måneder modtag de en Michelinstjerne.

“Livet er grådigt. Vi søger sensualitet og må stræbe efter at leve livet fuldt ud. Det vigtigste er, at vi nyder det.”

Flere af udstillingens fotografier viser Saskias mands mad i hænderne på grådige mennesker. For Saskia er grådighed ikke negativt. Nydelsen skal hyldes.

– Livet er grådigt. Vi søger sensualitet og må stræbe efter at leve livet fuldt ud. Det vigtigste er, at vi nyder det, fortæller hun.

Hun leger med fotografering på grænsen til erotik, for Saskia ser mad som erotisk. Det er nydelse. Farverne er nedtonede for at stå i kontrast til motivernes stærke udtryk.

Oplev selv sensualiteten

FOODPHOTO Festivalens 280 værker fra 17 kunstnere – her i blandt Saskia de Wal og Tony de Luc’s – kan opleves resten af juni. Der er fri entré til Det Gamle Teater på Banegårdspladsen 4.