16. maj 2019
Af: Anne Lottrup

Fra jord til bord i Give

Æg fra naboens høns, nødder fra eget naturhegn, rabarber fra egen køkkenhave og hovedingrediensen: Mælk fra egne jerseykøer. Velsmagende og æstetiske ispinde bliver lavet med omhu hos Engmark.

Tæt på Farre i det nordvestlige hjørne af Vejle Kommune ligger ismejeriet Engmark. Her har børn og voksne mulighed for selv at opleve isens rejse, inden den ender i dybfryseren – og senere maven. Fra gårdbutikken er der et skridt til køkkenet, hvor isen bliver lavet, og derfra er der yderligere 20 skridt til de jerseykøer, der bidrager med hovedingrediensen.

Økologi som det simple valg

I 1984 købte Tinas forældre gården, og to år senere flyttede de ind og begyndte at drive mælkeproduktion. Allerede i 1997 omlagde de driften til økologi. Det skete ikke på baggrund af nogen større politisk beslutning eller en spådom om fremtidens efterspørgsel. Tinas far Jens-Erik fik det dårligt, når der blev sprøjtet. Det økologiske blev den logiske fremgangsmåde. Ingen ståhej.

Jerseyer er nu gode nok

Da Tina og hendes mand Martin begyndte at overtage driften, måtte Martin lidt ud af sin komfortzone. Han er vokset op med konventionelt landbrug og sortbrogede køer. Ordene “økologi” og “jerseykvæg” nærmer sig skældsord, når de konventionelle landmænd godmodigt driller de økologiske.

Der virker dog til, at Martin har klaret omvæltningen. Hvis han endnu gemmer på en præference for de sortbrogede, er det i hvert fald ikke noget jerseyerne mærker til. Rundvisningen på Engmark lige ved fodringstid byder på lystigt gumlende kreaturer.

VisitVejle_Engmark_Jersey

Jerseykøerne på Engmark

Inspirerende studietur

Idéen og lysten til at starte eget ismejeri kom på en studietur arrangeret af Økologisk Landsforening. I Frankrig besøgte Tina gårde, der solgte 80% af deres produktion lokalt. Selvom det bliver svært at matche de 80% med dansk landbrug, gav det alligevel blod på tanden til at øge fokus på det lokale salg.

Der er ikke langt fra tanke til handling hos Tina og Martin. Studieturen foregik i 2013, og i juni 2014 var de klar til at lange de første is over disken.

Det tog ikke de loyale kunder lang tid at få øjnene op for ismejeriets kvaliteter. Omhuen, der ligger bag produktionen, gårdens charme og de lækre is får dem til at komme igen og igen.

Næste generation

Der er ingen tvivl om, at omhu betyder meget for Tina. Hos Engmark har de en holdning til kvalitet, og som resultat heraf bliver gården drevet med stolthed. Om et af Tina og Martins tre børn kan finde på at overtage gården, som Tina og Martin overtog den efter Tinas forældre, må tiden vise. Hverken Tina eller Martin ønsker at pådutte deres børn fremtidsvalg. Deres ældste datter er dog begyndt at vise interesse for mejeriet og hjælper gerne til i gårdbutikken.

Klap en ko og smag på isen

Kom og hils på jerseykøerne og få en rundvisning på Engmark. Rundvisningen tager cirka en time, og her kan du høre om det økologiske landbrug og se ismejeriet indefra – og så får du naturligvis lov til at smage på det, det hele handler om. Isen.