09. oktober 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Fuld (tog)damp i Spinderihallerne!

Infoboks

Er du til tog i fuld størrelse, af den gode gammeldags slags, er der mulighed for at køre med damptog i forbindelse med jubilæet: tirsdag og onsdag d. 16.-17. oktober kører Sydjyllands Veterantog mellem Vejle og Jelling. Strækningen er blandt de smukkeste, og ikke mindst stejleste, i landet. Læs mere på sjvt.dk

Har du ikke nok i en køretur med de små modeller, bliver der også mulighed for en tur rundt i byen med det altid populære minitog, der alle fire dage kører fra Spinderihallernes Hovedbanegård.

Fire dage i efterårsferien fejrer Kulturmuseet Spinderihallerne markeringen af 150-året for jernbanens komme til Vejle. Der bliver aktiviteter for store og små, når Spinderihallerne fyldes med kørende modeltog, flere udstillinger fortæller om tog gennem tiden og ‘juletoget’ kører rundture i byen alle fire dage.

Er du en ægte tog-entusiast eller bare nysgerrig efter at se en masse vilde samlinger af modeltog? Så skal du besøge Spinderihallerne fra d. 13-16 oktober, hvor det går tog-amok. Caféen vil være pyntet med stationsskilte og alverdens andet DSB-merchandise. Du kan sågar komme med på en virtuel togtur rundt i landet eller få en rød pølse fra en original IC3-salgsvogn, hvor caféens personale er trukket i originale DSB-kasketter.

En transportrevolution

Det er i år 150 år siden, at jernbanen kom til Vejle og den østjyske længdebanes strækning fra Fredericia til Århus blev åbnet – og jernbanen fik stor betydning for den økonomiske udvikling på egnen.

Med den blev det nemlig muligt at transportere mennesker og varer meget hurtigere end tidligere. Verden blev med et slag meget mindre, fordi det var muligt at komme langt omkring meget hurtigt.

Vilde Samlinger

I Passagen – den store hal foran Kulturmuseet – står modeljernbane-klubberne N ModulVest og TogcafeN klar til at vise frem og fortælle om deres store flotte modelbanetog. Børn og barnlige sjæle kan også få lov at køre en tur selv.

I særudstillingen Vilde Samlinger, kan du se Vejle Omegns Modeljernbaneklubs helt nye model af Vejle Banegård og det omkringliggende banelegeme anno 1868. Siden starten af året har klubbens medlemmer nærstuderet originale tegninger og fotografier, fra bl.a. Vejle Stadsarkiv, og rekonstrueret banegården som den så ud da det første tog rullede ind for 150 år siden.

Program

13.-16. oktober
Tog-amok i Spinderihallerne!
Spinderihallerne fyldes med tog! Der bliver aktiviteter for store og små, når Spinderihallerne fyldes med kørende modeltog, og flere udstillinger fortæller om tog gennem tiden. Alle fire dage kl 10-16. Læs mere HER.

16.-17. oktober
Sydjyllands Veterantog kører veterantog på jernbanestrækningen gennem Grejsdalen mellem Vejle og Jelling.
Det er et usædvanligt smukt område og en dejlig tur på en af Danmarks stejleste jernbanestrækninger. Naturen er køn og netop en tur i de 100 år gamle vogne giver en enestående mulighed for at nyde Grejsdalen helt tæt på fra en af vognenes åbne endeperroner. Se køreplan på svjt.dk.