24. april 2018
Af: Carsten Johansen

Har du hørt naturen fortælle historier?

Naturen ændrer sig hele tiden. Planter vokser op eller går ud, åer flyder over eller tørrer ind, veje bliver banet – eller forvitres.

Men nogle steder i naturen rummer en historie, der ikke så let lader sig kue. Og som i dag fortæller den samme historie, der blev fortalt for 500 eller 1.000 år siden.

To steder tæt på Vejle er på samme tid så vilde og så mættede af historie, at de er blevet indlemmet i RealDanias seneste initiativ Smutturen.dk.

Det store Vandskel

Gudenåen er Danmarks længste å, mens Skjern Å er den, som indeholder mest vand. To giganter på det våde område – og faktisk udspringer de begge fra kilder på næsten det samme sted godt 20 km nordvest for Vejle.

Stedet kaldes ofte for Det Store Vandskel, og der er kun 300 meter fra kilden i Tinnet Krat, hvor Gudenåen starter sin rejse imod nordøst, og kilden hvor Skjern Å pibler frem fra jorden for at indleder sin rute i vestlig retning.

Rørbæk Sø, hvor Skjern Å samler kræfter til turen, er særligt seværdig og vidner om, hvor store vandmasser der gennem årtusinder er strømmet op fra jorden på dette sted. Tinnet Krat, hvor Gudenå pibler frem, bliver gennemskåret af Hærvejen. Egekrattet så ca. ligesådan ud, da Harald Blåtand regerede på egnen.

Flad hede – høj klit

Længere imod syd møder du et andet, typisk dansk naturfænomen – som alligevel ikke er helt typisk.

Randbøl Hede er en af Danmarks største indlandsheder, og de sandede stier i det flade landskab – på nær den 17 meter høje klit Stoltenberg – giver et godt indtryk af, hvor meget vores forfædre måtte knokle for at forvandle området til landbrugsjord.

Smutturen lige om hjørnet

Smuttturen.dk samler 50 af de mindre kendte danske natur-attraktioner, som det faktisk er temmelig nemt at komme i nærheden af. Alle er unikke steder, som enhver kan have glæde af at besøge.

Ud over de to ovenfor nævnte ligger yderligere fire smutture inden for køreafstand af Vejle.

Hvis du downloader app’en, som hører til Smutturen, får du nemt et overblik over interessante steder at besøge i den danske natur.