26. september 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Hyldest til Vejle med rene toner og smukke billeder

Mange har gjort det i tidens løb: Anne Linnet, Kim Larsen, Nik og Jay og Lukas Graham. Sunget sange om barndommens gade og minderne derom. De handler alle om en forsvunden tid, der aldrig kommer igen. Om det der engang var – og om at mindes og hylde sin hjemstavn.

Det har sangerinde og sangskriver Anne-Mette Bergmann også gjort med sin sang ”Udsigt fra Fjorden”, som er blevet sat sammen med smukke billeder taget af Else-Marie Jørgensen. Sammen hylder de to kvinder Vejle, som står begge deres hjerter nær.

– Jeg har en stor forkærlighed for Vejle. Det vil altid være et hjem for mig, selvom jeg har boet i København i mange år nu. Der er så mange gode minder, relationer og følelser forbundet med byen – og det er nogle forhold, som er gode at skrive en sang ud fra, siger Anne-Mette Bergmann.

Else-Marie Jørgensen, der står bag billederne til tonerne fra ”Udsigt fra Fjorden”, er modsat Anne-Mette tilflytter, og har nu boet i Vejle i 26 år.

– Jeg har altid gerne villet til Vejle. Det bedste ved byen er, at den ligger så smukt. Lige meget hvor man går hen, er man omkranset af skov og smuk natur. Det er jo et mekka af muligheder for at tage smukke naturbilleder her, siger Else-Marie.

”Hjem til Vejle”

Anne-Mette Bergmann

sådan siger Anne-Mette Bergmann stadig, selvom hun flyttede fra Vejle og til København i 1987.

Anne-Mette Bergmann var ikke i tvivl om, at hun ville dedikere en sang til hjemstavnen, da hun deltog på et sangskriver-kursus sidste år. Sangen skulle selvfølgelig handle om stedet, der satte rammerne for hendes trygge opvækst.

Anne-Mettes sang ’Udsigt fra Fjorden’ tager udgangspunkt i Vejlefjord og Vejlefjordbroen – et sted hun altid mindes fortiden:

– Det er fantastisk, hver gang jeg kører over broen. Herfra ser jeg Rødkilde Gymnasium, hvor jeg blev student. Og Albuen Strand, hvor jeg rendte rundt som ung. Dér, neden for broen, gik jeg også på Søndermarksskolen i ni år, og jeg sang hver søndag i Skt. Nicolai Kirke. Broen er, sammen med fjorden, blevet et omdrejningspunkt for mig.

Og selvom sangen omhandler fortid og minder, er der også et fremtidsperspektiv i sangen.

– Jeg synger jo, ”jeg håber, vi mødes igen”. Jeg ved ikke selv endnu, hvad det indebærer. Jeg ved bare, at Vejle altid vil være et trygt og vigtigt sted for mig.

Vejle fjord foreviget i smukke billeder

Da Vejlefjordbroen blev indviet af Dronning Margrethe den 1. juli 1980, var en ung Else-Marie Jørgensen og hendes mor draget til Vejle for at og se indvielsen – siden da har Else-Marie Jørgensen taget flere tusind billeder af broen og fjorden under den.

Else-Marie Jørgensen

– De sidste 3-4 år er jeg blevet rigtig glad for at tage billeder. Jeg bor tæt på fjorden og går mange ture her med min faste følgesvend, mit kamera. Min passion for at tage billeder startede faktisk helt tilfældigt,
siger Else-Marie.

Vejle Fjordbroen er for Else-Marie blevet byens vartegn – men der er ikke helt enighed om, hvad symbolet for Vejle er.

– Der er stor uenighed og jævnligt store diskussioner på bl.a. Facebook om, hvilken bygning der er Vejles vartegn. Mange mener, at det er Møllen – men for mig er det uden tvivl broen.

Se kvindernes hyldest til Vejle her og nyd billederne af Vejlefjord-broen omkranset af tæt tåge eller af blændende solnedgange imens ’Udsigt fra Fjorden’ spiller henover.