23. september 2019
Af: Freja Fredsted Dumont

Kombiner cykel-adrenalin med familietid i Brandbjergs smukke natur

Der er flere gode grunde til at pakke familien og cyklerne og lægge vejen forbi det smukke naturområde i Brandbjerg. Her er nemlig blevet skabt et uderum, hvor alle – store som små – kan få øvet cykelfærdighederne og samtidig få en masse gode stunder i et af de skønneste steder i Vejle-området.

Flere danskere prioriterer naturen højt, når de skal på tur med familien. For mange er det dog ikke længere nok bare at opleve duften af skovbund og høre lyden af biers summen. Vi skal også være aktive, og i Brandbjerg er der rig mulighed for at kombinere adrenalin og cykelsport med familietid og bålhygge i naturen.

“Vi har skabt et uderum for hele familien – uanset om man foretrækker at være på to hjul eller gåben”, siger Trine Møller, skov- og landskabsingeniør og projektleder i Vejle Kommune.

Udfordringer til alle niveauer

I området omkring Brandbjerg Højskole er der etableret flere friluftsfaciliteter for hele familien – herunder en ny mountainbike teknikbane, som med en bred vifte af sværhedsgrader, udfordringer og forhindringer giver mulighed for sus i maven til store og små cykelryttere.

I forlængelse af den tre kilometer lange mountainbikerute, ’Drageløberen’, ligger den nye 1200 meter lange teknikbane. Banen er blevet opkaldt ’Dragehalen’ på grund af sine snoede pumptracks, der giver mulighed for høj fart. Udover skarpe sving og hældninger kan du også køre på ujævne sten og op og ned ad ramper. Mange af udfordringerne findes i flere udgaver, og sværhedsgraden af udfordringerne er afmærket med farverne sort, rød og blå, ligesom i skiverdenen.

“Er man nybegynder,kan man vælge at køre den lettere del. Senere på ruten kan man så dreje af i en sløjfe, som er for de mere øvede. Tanken er, at alle i familien kan øve sine tekniske færdigheder i trygge rammer  – og går det galt, så går det ikke så galt, som det ellers kunne gøre.  På den måde er der også mulighed for progression, og jo bedre man bliver på banen des flere muligheder er der”, siger Trine Møller.

Et uderum for hele familien

Er du ikke til fart på to dæk, er der også mulighed for at varme sig over ilden i den nyetablerede bålhytte nær teknikbanen. Hytten gemmer på en grejbank, hvis du ønsker at låne udstyr til aftensmaden eller grej til at udforske skov og vandløb. Man skal blot booke udstyret via www.udeliv.vejle.dk hvis man ønsker at låne noget af udstyret. Er mountainbiken blevet beskidt efter en dag med udfordringer og mudder på teknikbanen, kan vaske- og pumpefaciliteter til cyklerne også benyttes.

“Alt dette kombineret med muligheden for overnatning på shelterpladsen i nærheden og adgang til rindende vand og wc gør hele oplevelsen virkelig familievenlig, siger Trine Møller og fortsætter:

– Flere og flere familier er begyndt at tage en weekend ud af kalenderen og overnatte på en shelterplads. I dette tilfælde kunne man forestille sig, at man f.eks. kunne tage toget til Jelling og vandre på Grejsdalstien herfra. Så tage en overnatning på shelterpladsen i Brandbjerg for dagen efter at vandre til Vejle, hvor man kan taget toget hjem igen. På den måde slipper man helt for bilen.”

Faciliteterne kan bookes her: https://www.udeliv.vejle.dk/