27. maj 2020
Af: Maria S. Sommer

Man skal ikke være bange for at tænke nyt

I den kommende tid vil vi sætte fokus på den gode historie under Corona-krisen. Denne gang vender vi blikket mod Fary Lochan.

 

I den lille by Farre, tæt på Givskud, ligger whiskydestilleriet Fary Lochan, som huser en butik, et destilleri, lagringskælder og selskabslokale. Om sommeren bydes på rundvisninger og smagninger, og bagefter kan man shoppe løs i den yderst velassorterede butik, som rummer alt, hvad hjertet kan begære af whiskyer, likører, snapse, gin og også stedets specialdesignede Lakor t-shirt.

Farre rummer trods sin beskedne størrelse, foruden Fary Lochan, også en gourmetslagter, Aalbæk Specialiteter. Så turen til den lille landsby er yderst anbefalelsesværdig, og kan med fordel kombineres med en tur i Givskud Zoo eller hos Kongernes Jelling.

Du kan blive inspireret til en tur via VisitVejles Gastro Guide.

 

Fra specialbutikker til sociale medier

Vi har sat familien stævne på Fary Lochan, som bedst kendetegnes ved et familiedrevet whiskyeventyr. I deres butik sidder familien samlet ved hver deres computer – ligesom alle andre er deres hverdag også præget af corona, som har gjort livet digitalt. Butikken har haft åben under lockdown, men der har ikke været mange kunder, også detailhandlens lukning har kunnet mærkes.

”Salget til specialbutikkerne er faldet til ikke-eksisterende, til gengæld har vi fået markant mere trafik på hjemmesiden, Facebook og Instagram,” beretter Tine Toft-Laursen, som til dagligt er salgschef hos Fary Lochan.

Hun bekræfter at markedsføringen på sociale medier er alfa og omega, og at det er blevet stedfæstet under corona, hvor alt er blevet digitalt og virtuelt. Det er da også den virtuelle verden, som familien har omfavnet med nye initiativer.

Whisky fra Fary Lochan

Whisky fra Fary Lochan

Går ned med et stort brag

Da forårets grupper og whiskysmagninger blev aflyst, var gode råd dyre, men familien fandt hurtigt en gammel idé frem fra skufferne, og besluttede sig for at skabe en virtuel whiskysmagning.

”Det var egentligt en gammel ide, som vi havde lagt i skuffen, og som kunne tages frem igen. Vi satte os sammen og snakkede om, hvordan vi bedst muligt kunne skabe en fed virtuel smagning, som ikke ville ende som en envejskommunikation og dermed måske blive kedelig,” fortæller Thomas Smidt-Kjærby, som er presseansvarlig.

Derfor blev beslutningen at invitere to gæster med til smagningen, som foregår d. 4. juni kl. 19 ’live’ fra Fary Lochans fremragende whiskykælder.

Familien havde regnet med 40-100 deltagere, men da vi besøger dem medio maj, er der efter få uger, allerede over 500 solgte smagesæt.

”Det er en større succes end vi havde turde håbe på. Det er simpelthen gået ud over alt forventning, og vi har ikke gjort andet end at annoncere via vores side på Facebook,” siger Thomas.

”Ja, nu ville jeg gerne have haft en generalprøve for at teste om alt virker som det skal. Går vi ned på det tekniske, så går vi ned med et brag,” griner han.

Facebook-platformen er dog gearet til flere tusinde deltagere, så teknikken burde være på plads, så er det blot op til de inviterede eksperter at levere en god smagning.

Whiskytønder hos Fary Lochan

Whiskytønder hos Fary Lochan

Whiskyekspert og influencer sættes stævne hos Fary Lochan

For at skabe den samme dynamik, som under en rigtig smagning, så er to lokale gutter inviteret som deltagere på smagningen. ”Vi besluttede os for at invitere to vidt forskellige personer med, for at skabe samspil, modspil og energi,” fortsætter Thomas.

De to gæster er da også taget fra hver sin verden: Thomas Korsgaard, Dansk Brand Ambassadør for SMWS (The Scotch Malt Whisky Society), som bidrager med viden omkring whisky på en underholdende måde og med autenticitet. Og Daniel Obenhausen Hoff ”HOFFE”, komiker, skuespiller, radiovært, medie-darling og lokalpatriot, som vil levere et friskt pust og godt samspil på den virtuelle platform. Slaget styres af administrerende direktør, Morten A. Jørgensen, som er ’placeret lige i smørhullet mellem de flotte fyre’, som det står beskrevet i deres begivenhed på Facebook. Der er lagt op til et brag af en whiskysmagning.

Med flere hundrede deltagere, så har Fary Lochan ramt ned i en trendbølge inden for virtuelle oplevelser, som er boomet under corona. Familien fortæller, at der endda er sendt smagssæt videre til Skotland og Sverige, så udlandet har også fået øjnene op for de gyldne dråber, som kan deles med ligesindede i det digitale univers.

Da vi spørger ind til, hvorfor de tror at eventet er blevet en succes, fortæller Morten A. Jørgensen, at han mener, at den overskuelige smagssætspris og nemme leverance også spiller ind. ”Man kan smage 5 forskellige whiskyer, hvoraf to af dem er specielle unikke udgaver, som kun er flasket til lejligheden. Det er nemt at bestille og få leveret – og så skal man heller ikke køre hjem” bekræfter han.

”Det er et unikt event med særlige ’special edition’ whiskyer. Det tror jeg vækker interessen hos folk,” supplerer Thomas.

 

Få andel i et whiskyfad

Det er også udviklingen af de særlige oplevelser og produkter, som har præget familien under corona. I april lancerede familien muligheden for at få andel i et whiskyfad. Der er to typer at vælge imellem, og så får du tappet tre flasker med personlige labels på flaskerne.

”Det var et af de initiativer vi besluttede os for at igangsætte for at sætte fut i tingene. Whiskyen lagres her hos os. Man kan vælge mellem single cask Sauternes eller Moscatel, og flaskerne tappes i enten 2021 eller 2022,” fortæller Tine.

Der er også blevet sat gang i produktudviklingen, og rom er snart en fast bestanddel af Fary Lochans sortiment. ”Vi har længe ønsket at lave rom, men hverdagen og driften tog over, og så har vi ikke fået det nået. Corona har givet et pusterum til udviklingen af nye produkter og initiativer,” fortsætter hun. Fary Lochan har også tilføjet nye ginpakker og gaver i sortimentet såsom til højtider a la mors- og farsdag.

”Man skal ikke være bange for at prøve noget nyt,” supplerer Anne B. Jørgensen, indehaver og direktør. Og det må man i sandhed sige at Fary Lochan ikke er bange for. Alt lige fra rom og whiskyandele til virtuelle whiskysmagning er nu at tælle hos whiskyfamilien.

Til trods for alle de nye initiativer regner familien dog med at byde gæster, nye som gamle, velkommen tilbage til rundvisninger og smagninger i løbet af sommeren. ”For det er trods alt fedest at have direkte kontakt med gæsterne,” slutter Thomas.

 

Fary Lochan har åbent mandag til fredag kl. 9-14.

Rundvisninger og smagninger kan bookes via www.farylochan.dk.

Du kan følge Fary Lochan via Facebook, hvor events og gode tilbud slås op.

Den virtuelle whiskysmagning kan tilmeldes via webshoppen.

 

Blogindlægget er skrevet og udgivet som et led i VisitVejles fokus på gode historier under Corona.