03. september 2019
Af: Anne Lottrup

En onkel med kant

Hos Onkel A i Orla Lehmannsgade bliver der ikke gået på kompromis – hverken på kvaliteten eller kærligheden. Bag hver anretning er et principfast koncept. Det kræver tilvænning for enkelte, men fra de fleste gæster er kærligheden gensidig.

Tilgangen til maden er rustik med mellemøstlig inspiration og fra det gamle danske køkken kombineret med det moderne. Det æstetiske er vigtigt – vi spiser med øjnene – men lige så vigtigt er det, at gæsterne bliver set i øjnene. Hos Onkel A bliver man ikke mødt af en tjener, der gemmer sig bag en notesblok.

Fra en drøm til en anden

Efter flere år i både København og udlandet, flyttede Anders van Deurs tilbage til Vejle. Blandt byens spisesteder fandt Anders ikke dét sted, hvor han gerne ville spise. Der manglede noget.

Det er der heldigvis råd for – og Anders havde en drøm om en café af en særlig kaliber med fokus på kvalitet og gode arbejdsforhold. To andre drømme var opfyldt – de tre børn beholdt han, men Ford Mustangen i garagen blev solgt, og den 15. august 2011 åbnede Onkel A.

Altid umage

Anders van Deurs havde fra starten en klar idé om, hvad konceptet skulle være. Slow food – god kvalitet, altid frisk og altid lavet med omhu.

“Jeg ville gerne være en modpol til alt det, der skal gå for stærkt, plastik- og papmaden, til travlheden og til et stressende arbejdsmiljø. Når man spiser ude, skal man sætte sig ned og slappe af. Det er en del af oplevelsen, at man ikke allerede har en fod ude af døren, når maden kommer på bordet,” forklarer Anders.

“Når jeg gør noget, så gør jeg det kompromisløst og med kærlighed. Uanset om jeg slår græs, laver mad, kysser min kone eller leger med børnene. Man skal gøre sig umage,” fastslår han.

Onkel A hæver flaget

Hos Onkel A tør de godt tage stilling til omverdenen. De har en holdning til råvarernes friskhed, til madspild og til bæredygtighed. Til mikrobølgeovne og frysere.

“Hver dag handler vi selv i det lokale supermarked. Vi vender og drejer det hele, så vi ved, det er helt i top. Sådan fylder vi køleskabet med friske råvarer hver dag og undgår madspild,” fortæller Anders om starten på alle arbejdsdage på caféen.

Når madvarerne er brugt, er der udsolgt for dagen. Plan B ligger ikke i fryseren, for sådan en har de slet ikke. Det er heller ikke mikroovne, der fylder i køkkenet bag butikken. Ingen af delene er nødvendige, når maden er frisk.

“Hvis jeg en dag ikke kan få økologiske, danske kartofler, har vi bare ikke kartofler,” forklarer Anders.

Det kommer lige så naturligt for ham, som valget om at indføre en kødfri dag. Meat Free Monday er en non-profit organisation, der blev lanceret af Paul, Mary og Stella McCartney i 2009. Organisationen slår et slag for, at man skal nedsætte sit kødforbrug for at hjælpe klimaet.

I 2012 kom Meat Free Monday til Danmark, og Onkel A har været med fra starten. Det betød dengang, at en fjerdedel af mandagsomsætningen forsvandt – men det afskrækkede ikke Anders.

“Man bliver nødt til at gå foran, hæve flaget og sige »Her står vi«” siger han.

Han traf den rigtige beslutning. I dag kommer mere end en fjerdedel af caféens omsætning alene fra salget af de vegetariske og veganske retter.

Stålsat & Stolt Onkel

“Når noget har kant, kan man skære sig på det,” fortæller Anders – “og så husker man det.”

Onkel A har kant. Deres koncept er ikke for alle. Anders van Deurs fortæller humoristisk, at Onkel A måske er lidt af en primadonna. Der er ingen fastlagte åbningstider, og man kan ikke forudbestille – al maden laves frisk, også selvom det kan medføre lidt ventetid. Det kan godt kræve en ekstra forklaring.

“Vi fortæller gæsterne om konceptet, men det er jo ikke for at skræmme nogen væk. Det er bare for at give gæsten mulighed for at afgøre, om de har tiden og lysten til det, vi kan. Det handler om, at finde det rigtige match,” siger Anders.

Og det rigtige match har Onkel A fundet. En stor del af caféens glade gæster er stamgæster, der kommer igen og igen.

Drømmen blev til virkelighed, og med 8 år på bagen er konceptet stadig intakt.