06. december 2018
Af: Clara Edgar

Palisadenisserne: En sær udstilling

I december kan du opleve en sær udstilling på Kongernes Jelling. Der vil hverken være guldmønter, danefæ, eller vikingefund på display. I stedet kan du komme bag om en historie, der rystede byen for bare fem små år siden.

For fem år siden, natten mellem den 30. november og 1. december, skete der noget mystisk i Jelling. I ly af nattens mulm og mørke havde de 192 palisadepæle fået nissehuer på. Med et var de ikke længere kølige, stoiske stolper strategisk placeret i den jyske jord for at minde beskueren om Harald Blåtand og vikingernes storhedstid.

Nu havde de fået personlighed. De var hyggelige. Indbydende.

Medierne flokkedes omkring det enorme nisselandskab, og det officielle Jelling trak på mundvigene over hændelsen. Men hvem stod bag? Hvad var der sket? Hvorfor?

I en uge gik de spørgsmål fra mund til mund som en steppebrand gennem byen og hang som et uforløst mysterium over byen. Men efter syv dage blev tavsheden brudt og bagmændene opdaget. Fem lokale kvinder, der kaldte sig Palisadenissernes Venner.

Siden dengang er palisadenisserne blevet et gentagende fænomen, som markerer julens komme. Og faktisk er det blevet en så stor succes, at de fem kvinder i 2014 fik Vejle Kommunes Kulturpris på 10.000 kroner.

Der er blevet skrevet meget om nisserne og deres venner, men hvor meget ved du egentlig om den nat, hvor fem kvinder satte sig for at trække julen ned over vikingetiden? Om den kulde, de mærkede? Frygten for at blive opdaget?

Måske ikke meget. Men det har du mulighed for nu og frem til den 22. december, hvor Kongernes Jelling har åbnet op for en sær udstilling – ja, du læste rigtigt, ikke særudstilling, men sær udstilling – som går tæt på nattens hændelser.

Det er en unik mulighed for at blive klogere på, hvad vi i dag kan se, var en historisk nat i nyere tid i Jelling. Og du kan faktisk blive en del af den historie. Er du ferm med nål og tråd, kan du som led i den sære udstilling nemlig få lov til at bakse nogle nye nissehuer sammen, som kan pryde palisaderne i fremtiden.

Og har du ikke set nisserne, så sving da forbi og se dem også!