04. marts 2019
Af: Clara Edgar Jakobsen

Vejle leger med i den gastronomiske elite

Vejle er stor på gastronomiske oplevelser. Det viser byen med sine restauranter, hvoraf en har en Michelinstjerne, og ved, at der hele tiden arbejdes på at skabe innovation inden for madkundskaben og fødevarer. Det tiltrækker opmærksomhed fra omverdenen.

Den 18. februar fandt en gastronomisk eksplosion sted i Vejle. Michelinstjernerne blev uddelt, og den vejlensiske restauranten MeMu fik lov til at beholde deres.

Alt imens euforien boblede blandt restaurantens kokke, var en anden madskaber i gang med at udfolde sit talent i byens Food Innovation House. Hun hedder Masayo Funakoshi, er japansk madkunstner og var i Vejle for at formidle byen i et kunstværk. En afslutning på flere dages madmøder mellem japanske kunder og lokale producenter.

Food Innovation House, som satte scenen for kunstudstillingen, er et mekka af organisationer og virksomheder, der hver dag arbejder på at udvikle gastronomiske oplevelser og udbrede kendskabet til alt det gode, Vejle har at tilbyde. Fra kød til grøntsager. Øl til ost. Hele paletten af kulinariske smagseventyr, der ligger i spektret derimellem. Der er i sandhed mulighed for at få smagsløgene til at danse, hvis man tager på en madrejse i området.


Det oplevede madkunstneren Masayo selv, da hun tog ud i landskabet for at lære de danske råvarer at kende. Hun besøgte gårde, kornmøller og tog på eventyr i den fri natur, hvor hun fandt små skud og skvalderkål, der endte med at blive en del af kunstværket.

Smagsløgene nynnede i kor

Men det var selvfølgelig ikke kun vilde planter, hun benyttede sig af. Hun brugte ost, øl, rodfrugter, bacon, brød, kål, frugter og meget andet for at føre sin vision fra tanke til virkelighed.

Resultatet var et magisk landskab, der mindede om noget taget ud af en Tolkiens fortællinger. Som tilskuer forventede man næsten, at der snart ville poppe en parade af hobitter frem under de store kålblade og bryde ud i fællessang.

VisitVejle_Masayo_Funakoshi_Foto_Anders_Brohus_7

Det gjorde der ikke. Derimod begyndte alles smagsløg at nynne i kor, for hver bid, de tog af værket. For det skulle nemlig spises. Syrlige toner blandede sig med de bagte grøntsagers sødme og kålens aromatiske smage til en symfoni. Et kor af krydderurter bakkede op om madens musik, og lyden af knasende grønt fra de mange munde forenedes i skønsang.

Da aftenen sluttede, var det meste af værket forsvundet, men råvarerne, som Masayo brugte, kan man stadig opleve i og omkring Vejle.

VisitVejle_Masayo_Funakoshi_Foto_Anders_Brohus_17

Den japansk madkunstner, Masayo Funakoshi, skaber et spiseligt kunstværk, som forener lokale råvarer med japansk Martial art.

Smag på Vejle

Der blev brugt øl fra Bøgedal Bryghus, som man kan få fingrene i, hvis man besøger restauranten MeMu eller vinbaren La Fontana i Vejle, som serverer et udvalg af den gode humle.

Lasse Landmand havde stillet beder til kunstnerens rådighed. Beder som kan købes direkte fra hans økologiske gårdbutik i Stenderup. Gartneriet Rødmose havde også forskellige rødder og kål repræsenteret i værket. Deres grøntsager kan købes på Torvesalg i Vejle to gange om ugen på Nørretorv eller ved deres vejsidebod ved gården, som har døgnåbent.

Gyvelborg havde budt ind med økologisk kød, som kan købes i deres butik i Nørre Snede, hvortil de også har tilknyttet luksushytter, man kan leje, og hvorfra man har udsigt over stedets landskab.

Man kan også finde lækkert kød og ost hos Elmegaard, som har Danmarks mindste mejeri, og som havde leveret den ost, som prydede Masayos hjemmelavede brød i værket. Slutteligt kan man med fordel svinge forbi butikken Smag Dansk på Vissingegade, Vejle, som blandt andet sælger den bacon, Masayso havde pyntet sine kartofler med, samt mange andre lækkerier.

Selvom kunstneren Masayo Funakoshi har forladt landet, og hendes kreation er forsvundet, er der stadig mulighed for at tage en bid af de råvarer, der vækkede hendes nysgerrighed og kreative sind. For Vejle er rig på store gastronomiske oplevelser både på deres restauranter og beværtninger og på de mange gårde, der ligger langs de små veje.