11. juni 2019
Af: Anne Lottrup

Vejle samler igen madfotografer fra hele verden

Det er femte gang, Foodphoto Festival løber af stablen og tredje gang, festivalen bliver afholdt i Vejle – og det er ikke en tilfældighed. Madfotografen bag festivalen, Günther Beer, er imponeret over, hvor meget Vejle engagerer sig i mad og gastronomi.

Günter Beer har taget billeder af venezianske guldgravere, amerikanske militærfaciliteter, tyske landskaber og borgerkrigen i Nicaragua. I 1994 fik han øjnene op for madfotografi, da en udgiver sendte ham på en gastronomisk tur Europa rundt i 2 år. Günter fotograferede 255 madspecialiteter i hele Europa, og siden da har madfotografi fyldt mest i hans karriere. Dengang lagde han også vejen forbi Danmark med sit kamera. Motiverne var pølser og bagværk – på hver sine fotos vel at mærke.

Vigtigt at udveksle erfaringer

Tidligere var årets højdepunkt for Günter Beer en årlig festival for reportagefotografer. Som fotograf arbejder man oftest helt alene, så det var noget ganske særligt at få lov til at møde sine branchekollegaer, udveksle erfaringer og tale om sit arbejde.

Som etableret madfotograf søgte Günter noget lignende.

“Jeg prøvede at finde frem til en festival med fokus på madfotografering, men det fandtes ganske enkelt ikke. Så måtte jeg jo selv starte en,” fortæller Günter Beer og indrømmer, at det var lidt naivt, men meget tyder på, at han ikke stod alene med ønsket.

Nyfunden interesse

At Günter skulle blive arrangøren bag en så prestigefyldt FOODPHOTO Festival var ikke til at forudse.

“Før projektet, hvor jeg fotograferede madspecialiteter i hele Europa, vidste jeg ingenting om mad. Jeg kunne lige akkurat skelne mellem rødvin og hvidvin – kun på grund af farven,” griner han.

Der er sket meget siden. Günters madmæssige horisont er udvidet. Blandt andet fordi, det er vigtigt at smage på maden, inden man fotograferer den.

Det nordiske køkken vinder frem

Günter var ikke ene mand om hele processen med at skabe sin egen festival. Han allierede sig med hollandske event-manager Manon Straver, der lige som Günter bor i Barcelona. Hun gik ind i projektet, og sammen afholdt Günter og Manon de første to FOODPHOTO festivaler i Spanien.

Til tredje festival i 2015 fandt FOODPHOTO Festivalen vej til Vejle, og her er den blevet.

“Vi havde ledt efter et nyt sted at afholde festivalen, og det passede med, at det nordiske køkken virkelig vandt frem. Og så blev Vejle det oplagte sted, fordi byen netop prioriterer mad og gastronomi så højt,” fortæller Günter, men indrømmer, at det var lidt som at starte forfra.

Til første festival var der flere deltagere fra Sydafrika end fra Danmark – men nu har danskerne også fået øjnene op for madfotografi.

Gæsterne går ind i billedet

Günter oplever en stor forskel i, hvordan beskueren ser på madfotografier og andre fotografier. Når han tidligere i sin karriere tog billeder af sociale konflikter, mennesker og landskaber, så folk det tekniske i billedet. Lyset, kontrasten, kompositionen.

“Folk ser madfotografier hele tiden. De er overalt i vores hverdag; når vi handler, menukortet, sociale medier,” fortæller Günter.

“Reaktionerne på mine madfotografier er anderledes. Gæsterne siger måske »Jeg havde nok ikke valgt at bruge agurk i den salat.« De er allerede inde i billedet. Det er indholdet, de kommenterer på. Ikke lysindfaldet.”

Oplev madkunst i Det Gamle Teater

Resten af juni er udstillingen åben for gæster, der vil opleve kunstnernes mangfoldige tolkninger af gastronomiske specialiteter og ansigterne bag de kulinariske udfoldelser. 17 kunstnere står bag udstillingen, og yderligere 19 har deres værker repræsenteret i screeninger. Samlet tæller de 28 nationaliteter, og de viser hver især unikke perspektiver.