23. december 2019

Verdensarv på flaske

Hos Jelling Bryghus går god øl og gode historier hånd i hånd. De frivillige kræfters entusiasme for øllet driver værket. Alt er eksklusivt og håndbrygget i Jelling, hvor Danmarkshistoriens vingesus stadig kan ses – og smages.

Gorm, Thyra og Harald kender de fleste, men hos Jelling Bryghus graver de et spadestik dybere, når brudstykker af byens historie tappes på flaske.

Første skridt mod øltønden

Direktør og brygger hos Jelling Bryghus, Max Jensen, har længe interesseret sig for øl. Kærligheden til specialøl startede sidst i 90’erne, men hans kærlighed til øl generelt er noget ældre.

”Ja, det startede vel nærmest, da jeg lærte at gå,” fortæller han med et grin – og trækker lidt i land med et ”Argh.”

Max Jensen er ikke alene om sin entusiasme for den gyldne bryg, og i 2006 stod det klart, at fem lokale initiativtagere – heriblandt Max – ønskede at prioritere deres hobby. Etableringen gik hurtigt, og i foråret 2007 opstod Jelling Bryghus.

Historien betyder det hele

Øllen Jalunki er opkaldt eller Jelling – Jalunki er nemlig byens ældste kendte navn og betyder ”stedet med de gule blomster”. Udover at kunne fortælle en del af Jellings historie, er øllen også brygget med historiens inspiration. Præcis hvilke gule blomster, der i middelalderen gav byen sit navn, er uvist, men mælkebøtter er et godt bud. Derfor er Jalunki brygget på bygmalt, hvede, vand og krydret med humle og mælkebøtteblomster.

”Historien betyder det hele,” forklarer Max Jensen.

”Vi ville gøre noget anderledes. Jelling Bryghus åbnede i en tid, hvor der skød mange mikrobryghuse op. Der findes meget god øl, men vores skulle have det lokale islæt.”

En anden øl, Poppo, har fået sit navn efter munken, der drog til Jelling for at kristne danerne. Poppo bar jernbyrd, og der var altså noget magisk over ham. Øllen Poppo er farvet som sydens glød og har det, Jelling Bryghus kalder en humlesymfoni i sig, så magien både kan ses og smages.

Mere end humle

Brygningen trækker sin inspiration fra tiden, hvor munkene endnu ikke var kommet til Danmark med humlen. Selvom Jelling Bryghus brygger på humle, har de også et øje på vikingernes egen bryggemetoder og ingredienser. Blandt andet bruger de brændenælder til at krydre smagen.

Hos whiskydestilleriet Fary Lochan, der ligger lige syd for Give, ryger de – som det eneste whiskydestilleri i verden – malten over brændenælder i stedet for tørv. Næste år udgiver Jelling Bryghus en stout, der bringer de to verdener sammen. Lige nu lagrer øllen nemlig på whiskyfade fra Fary Lochan.

”Det bliver spændende! Det bliver en stout med en helt special smag. Kraftig, krydret med porse og enebær, og med en god smag af egetræ, garvesyre og whisky fra fadet. Og stærk – det er en øl, man skal nyde siddende,” fortæller Max Jensen.

Et twist

Der kommer besøgende fra nær og fjern til Jelling Bryghus til arrangementer og smagninger. De går aldrig hjem uden en historie.

”Vi gør øllen levende gennem fortællingen. Vi er meget tro mod historien, men vi giver også gerne vores eget twist. Øl og røverhistorier hænger sammen,” fastslår Max Jensen med et grin.

Jelling Bryghus er selvfølgelig også klar til jul – eller nærmere Jól! Deres højtidsbryg er nemlig ikke håndbrygget helt i kristendommens ånd. Jól tager os tilbage til en tid, hvor vinterfesten var en hedensk hyldest til de gyldne dråber.