30. april 2019
Af: Anne Lottrup

Vikingehistorier to-go

Drik en kop kaffe navngivet efter de nordiske guder med udsigt til Kongernes Jelling. Café Sejd ligger på Gorms Torv, og Gorm kunne i bund og grund have været stamkunde i den mytologisk inspirerede café med den oldnordiske atmosfære.

Ole Grangaard Olesen er pensioneret, men det er svært at se, når han knokler løs i Café Sejd. Noget skal man jo lave som pensionist, mente han, og det var enten golf eller at åbne sin egen café. Ole valgte det sidste. I 2015 åbnede koncept-caféen, der har sit afsæt i vikingetiden – og særligt vikingetidens kvinder. Jelling er med sin historiske baggrund helt unik, og Café Sejd balancerer videre på den kulturarv, lokalsamfundet værner om.

 

Plads til kunsten

I 2016 blev Café Sejd mere en blot en café. Bjarne Taudal, tidligere galleriejer, og Ole Grangaard Olesen øjnede en mulighed for at samarbejde om deres fælles interesser. Det oldnordiske koncept blev udviklet og udvidet med lokalet ved siden af caféen. Siden har gæsterne kunne nyde den kunstneriske side af kulturarven, mens de lader sig henføre af vikingestemningen.

Vi skal ikke lave det ordinære, vi skal lave det ekstraordinære

Lokal perle

“Vi skal ikke lave det ordinære, vi skal lave det ekstraordinære,” siger Ole Grangaard Olesen om deres arbejde. Måske er det netop derfor, caféen har fået sin status både blandt lokalsamfundet og turisterne. “Vi går efter at give vores gæster en anden oplevelse end det, de forventer,” fortæller Bjarne Taudal, “Noget mere. Vi er one of a kind.”

 

Trump, Brexit og Tors rejse til Udgård

Bjarne og Ole nøjes ikke med diverse høflighedsfraser, når de snakker med deres gæster. Det narrative betyder meget; og det gælder både caféens historie, områdets historie og gæsternes historie.

Menukortet giver gode valgmuligheder, uanset om man er til mytologisk gastronomi eller en lokal øl fra Jelling Bryghus – og man kan også bestille historier; Yduns æbler, Tors rejse til Udgård, den nordiske skabelsesberetning. Men snakken kan også sagtens falde på højaktuelle emner.

“Hvis en turist kommer på besøg fra England, spørger vi gerne, om de er flygtet hertil pga. Brexit. Når vi har amerikanerne på besøg, kan vi spørge, hvordan det hele går med Trump,” forklarer Bjarne. Et samtaleemne er et samtaleemne, uanset om det flyver med Air Force One eller verdens hurtigste flyvende bukke Tandgnjost og Tandgrisner.

Rum til børn og barnlige sjæle

Også de yngste bliver fanget af historier om nordiske guder og vikingesagn, som Ole og Bjarne hellere end gerne fortæller i øjenhøjde. Børnene får også lov til at føle sig hjemme. Da Bjarne fortæller om caféens yngste gæster, kan jeg ikke afholde mig fra at fortælle ham, at min 7-årige nevøs allerførste cafétur helt uden voksne foregik hos Café Sejd. Hvis jeg savnede et bevis på, at caféen værner om sit lokalsamfund og kender sine stamkunder, kom det, da Bjarne prompte spurgte “Nåh, Oscar?” og jeg kunne svare “Ja, Oscar.”


Vikingeinspireret atmosfære i moderne fortolkning

Kunst, kulturarv og nordisk mytologi. Næste gang du besøger Jelling, kan du også få vikingehistorier to-go med på dit videre togt.