05. oktober 2021
Af: Petra Szabo og Kristina K. Friedrichsen

8 forslag til din aktive efterårsferie

Hvis nærvær og storslåede naturoplevelser står øverst på din ønskeliste dette efterår, så kig med her.

Vi har samlet 8 fantastiske forslag til dig, der ønsker en aktiv efterårsferie.

 

Snør vandrestøvlerne

1. Rans Togt

Tag med Kong Ran på togt igennem Vejle og omegn. Landsbyvandreruten på 139 kilometer byder på seks etaper, som går gennem 14 landsbyer. Etaperne er: Bronze-etapen — Ådals-etapen — Vikinge-etapen — Hovedkær-etapen — Vandskels-etapen — Hede-etapen.

Ruten følger de gamle landeveje, som snor og bakker sig gennem landskabet med lokale afstikkende stier og grusveje.

Den byder på masser af seværdigheder som Tørskind Grusgrav, Engelsholm Slotspark og Gudenåens udspring, men ruten kaldes for en landsbyvandrerute, fordi den er skabt for at åbne op for landsbyernes fortællinger. Det handler om menneskerne i landsbyerne – de sjove, de skæve og dem med dybe rødder i lokalsamfundet. De kan fortælle spændende og sjove historier om, hvad der gør deres by til noget særligt.

Ruten er opkaldt efter bronzealderens Kong Ran, som ifølge sagnet om Kong Ran og alle hans krigere skulle ligge begravet i Firehøje.

Læs mere om Rans Togt her.

Rans Togt

Rans Togt

2. Rørbæk Sø

Tag turen rundt om Rørbæk Sø, mens du på din tur nyder besøg af forskellige dyrearter.

Det naturskønne område, der omgiver Rørbæk Sø, byder på skove, engområder, plantager og hedearealer, samt Tinnet Krat og Kollemorten Krat, der udgør nogle af landets største områder af egekrat; Danmarks oprindelige skove.

Du finder også picnicsteder med bål- og grillfaciliteter, som er velegnede at gøre brug af efter en lang vandretur i området.

Læs mere om området ved Rørbæk Sø her.

Rørbæk Sø

Rørbæk Sø

3. Randbøl Hede

Randbøl Hede er en af Danmarks største indlandsheder, hvor du kan udforske og nyde den smukke udsigt fra den 17 meter høj klit, Stoltenbjerg.

I 1802 besluttede staten at anlægge en plantage på ca. 450 hektar af Randbøl Hede. Det blev startskuddet til Frederikshåb Plantage.

Frederikshåb Plantage rummer et besynderligt naturfænomen, kaldet Syvårssøerne. Af og til kan man finde en stor sø, til andre tider er vandet borte, og man kan gå på bunden af søen.

Start din tur ved Naturrum Kirstinelyst, hvor du kan blive klogere på heden og dens spændende historie. Her er også borde og bænke under halvtag.

Læs mere om Randbøl Hede her.

Randbøl Hede

Randbøl Hede

4. Grejsdalstien

En af de mest populære vandreruter i Vejle og omegn er Grejsdalstien. Turen går mellem Vejle og Jelling, og er det perfekte valg, hvis du planlægger en dagstur.

Det kan tage op til 3-5 timer, hvilket lyder af mere end hvordan det føles i et så spektakulært landskab. I løbet af de 16 kilometer kan du bl.a. nyde åbne enge, smukke kløfter med stejle bjergskråninger og dybe skove.

Brandbjerg Sønderskov er en særlig naturperle på vejen. Her har skoven ligget urørt siden 1997 og er særlig rig på sjældne planter og svampe.

Du kan tage både tog og bus fra Jelling til Vejle og omvendt, når du skal hjem igen.

Læs mere om Grejsdalstien her.

Grejsdalstien

Grejsdalstien. Foto: Louise Johansen

Cykl i Kingdom of Cycling

5. Bindeballestien

Bindeballestien er en af de mere familievenlige ruter, du finder i Vejle og omegn. Ruten er flad og næsten bilfri, så der er ikke noget at bekymre sig om, når du vil tage de mindste i familien med på tur.

Du cykler igennem Vejle Ådal og møder på vejen bl.a. Vingsted Jernalderlandsby og Bindeballe Købmandsgård. Cykler du hele Bindeballestien fra Vejle, ender du i Billund, der er hjemsted for de familievenlige attraktioner LEGOLAND®, Lalandia og WOW PARK.

Læs mere om Bindeballestien her.

Bindeballestien

Bindeballestien

6. Hærvejen

Følg den gamle vej Hærvejen og nyd al den energi, naturen giver, og fordyb dig i den rige historie undervejs.

Ruten løber tæt forbi de ovennævnte vandrestier ved Rørbæk Sø og Randbøl Hede, så der er altid mulighed for at stoppe ved flere dejlige steder undervejs.

Du kommer også tæt forbi Givskud Zoo, Kongernes Jelling og Tørskind Grusgrav, hvor du finder de imponerende landskabsskulpturer skabt af Robert Jacobsen og Jean Clareboudt.

Læs mere om Hærvejen her.

Hærvejen

Hærvejen

7. Vejle BikePark

Foretrækker du de mere udfordrende ruter i skovene, har vi gode nyheder til dig.

Den nyåbnede Vejle BikePark finder du i Sønderskoven. Cykelparken ligger i forlængelse af det 8 kilometer lange blå mountainbikespor i Sønderskoven.

Der findes fem gradueringer: let (grøn), middel (blå), middelsvær (rød), svær (sort) og ekstrem (orange). Så der er altså en sværhedsgrad til alle.

I alt er der tæt på 100 features indbygget på sporet. Det er lige fra hop, rollers, berms, kassehop, rockgardens, switchbacks, broer og boardwalk.

Læs mere om Vejle BikePark her.

Vejle BikePark

Vejle BikePark. Foto: Ole Wisler

8. Danmarks ubestridte hårdeste cykelrute

Du skal have diamanter i benene for at klare Danmarks ubetinget vildeste og hårdeste cykelrute med 3000 højdemeter.

Det er helt unikt, at det er muligt at presse 3000 højdemeter ind på én rute i Danmark. Faktisk skal du langt ned i Europa for at finde over 3000 højdemeter på en rute.

Det er derfor den perfekte rute til dig, som ikke skal sydover i efterårsferien.

For at nå alle bakkerne i Vejle Ådal, og undgå de værste trafikerede veje, krydser ruten flere gange sig selv i sløjfer. Men det er kun få kilometer, at du sammenlagt kører på samme spor, og flere steder får du både bakken som op- og nedkørsel.

Du finder ruten her.

Afprøv også andre af Vejles superruter. Du finder en oversigt her.

Vejles superruter

Vejles superruter. Foto: Roar Paaske