28. marts 2018
Af: Carsten Johansen

Det vidste du ikke om den store danske vikingekonge

Du kender sikkert Harald Blåtand som kongen, der samlede det danske rige. Derfor skal du en tur omkring de berømte runesten i Jelling, når du er på ferie i Vejle. Men faktisk ligger Harald Blåtands største bedrift i naturskønne omgivelser 10 km fra Jelling.

Vi er ikke ude på at snyde dig, så tag imod denne advarsel: Tidens tand har udslettet den oprindelige konstruktion.

Men landskabet ligger der stadig, og du vil blive imponeret over at opleve Broen i Ravning Enge – den formentlig næststørste menneskabte konstruktion i vikingernes verden.

Et monument over magt

Harald Blåtand var i sin samtidig kendt for sine evner til at kommunikere og forbinde.

Kommunikere, fordi han havde held til at overtale konger og høvdinge i Danmark og Norge til at blive samlet i ét rige.

Ravningbroen er et eksempel på vikingekongens evne til at forbinde. Den mere end 750 meter lange bro over Vejle Ådal gjorde det muligt at transportere både hære og værdier meget hurtigere igennem landet.

Samtidig var den, som Skandinaviens største bro i sin samtid, et monument over Harald Blåtands magt og gennemslagskraft. Broen blev bygget af tusindvis af tons egetømmer, og den krævede stor viden om ingeniørkunst.

Længste bro i 1.000 år

Harald Blåtand lod Ravningbroen bygge omkring 980 e.kr. Der skulle gå næsten 1.000 år, før der blev bygget en længere bro i Danmark. Der var Lillebæltsbroen som blev indviet i 1935.

I dag er der ikke længere en bro, og som navnet antyder er der ikke meget vand i Ravning Enge. Vejle Å løber stadig, og det er en ualmindeligt smuk tur, når I følger forløbet af den historiske bro, som blev udgravet i løbet af 1970’erne. I alt blev broen båret af mere end 1.100 stolper, som hver var 4-5 meter lange.

Vidste du ...

Harald Blåtands evner som kommunikatør og forbinder var grunden til, at den svenske mobil-producent valgte navnet Bluetooth, da den digitale teknik blev opfundet i 1994.