20. juni 2019
Af: Anne Lottrup

Hærvejsløbet samler historie, natur og samvær

Igen i år samler DGI Hærvejsløbet tusindvis af motionscyklister til en oplevelsesrejse langs den jyske højderyg. Der er lagt op til en hyggelig dag, hvor kulturhistorie og idræt spiller sammen.

Engang bestod hærvejens rejsende primært af oksekærer, fodgængere og ryttere til hest, men ingen længe er det jernhestene, der skal luftes på ruten. Snart suser tusindvis af cyklister gennem de naturskønne omgivelser.

I skrivende stund har Hærvejsløbet, der løber af stablen søndag den 29. juni, 5.500 tilmeldte fordelt på de 9 forskellige løb. De forskellige distancer rummer alle deltagere, både dem, der er klar på 275 kilometers landevejskørsel fra Flensborg til Viborg, og dem, der starter fra Funder med 45 kilometer til Viborg. Landevejsryttere og MTB’ere kan vælge en rute fyldt med storslåede naturoplevelser og udfordringer.

“Hvis vi dykker ned i Vejleområdet, har vi jo en kulturperle af en anden verden”

Vil gerne kulturhistorien

Når rytteren på flere af distancerne skal passere gennem Jelling sker det i tæt samarbejde med Vejle Kommune, museerne og lokalrådet i Jelling. Ruten skal nemlig mere end at fragte rytterne fra A til B. Der er også plads til historiefortællingen.

“Hvis vi dykker ned i Vejleområdet, har vi jo en kulturperle af en anden verden,” fortæller løbsleder Magnus Korsgaard Nielsen og påpeger særligt Kongernes Jelling, som rytterne kommer til at lægge vejen forbi.

Sænk tempoet og nyd natur og kultur

Målstregen venter i Viborg, men den har ikke samme betydning, som ved et traditionelt cykelløb. Til Hærvejsløbet handler det ikke om at komme først. Der bliver ikke kåret en vinder. Det er selvfølgelig op til den individuelle rytter eller holdet at sætte farten, som de ønsker det, men fra DGI Hærvejsløbets side, bliver der fokuseret på samværet og oplevelsen.

“Der er nok fokus på stress og jag i hverdagen. Vi vil gerne sænke tempoet og lade folk nyde naturen langs den jyske højderyg. Kulturhistorien gør samtidig oplevelsen større,” fortæller løbslederen.

En cykeltur i tiden

Om det er Kongernes Jelling og vikingetidens fortællinger, den gamle grænseovergang mellem Danmark og Tyskland, hvor nu pensionerede grænsevagter står klar til at hæve den originale grænsebom i deres uniformer eller turen forbi Fyrkat, kan man langs alle ruterne finde en bid af fortiden.

“Vi mindes om den Danmarkshistorie, der gør os til et broget og tolerant folkefærd,” forklarer Magnus Korsgaard Nielsen.

650 frivillige fra 17 foreninger er klar til at sikre det bedste løb for alle deltagerne

Kører på 7. år

Det første Hærvejsløb blev arrangeret i 2013. Dengang var det faktisk tænkt som et ”rigtigt” løb – et løbe-løb – med cykelløbet som en ekstra tilføjelse. Det fik deltagerne hurtigt ændret på, da der dukkede 100 løbere op og 900 cyklister.

Sådan har Hærvejsløbet udviklet sig organisk med stor brugerindflydelse. De er rigtig gode til at svare tilbage på evalueringer, og høje svarrater år for år giver Magnus og hans kollegaer gode brugerdata til at gøre løbet endnu bedre.

Et af løbets vigtigste fokuspunkter er de mange frivillige, der gør Hærvejsløbet muligt. I år er mere end 650 frivillige fra 17 foreninger klar til at sikre det bedste løb for alle deltagerne, når de passerer 10 kommuner og en landegrænse. De er højt værdsat, og DGI Hærvejsløbet kanaliserer en god portion af økonomien ud i foreninger og klubber, så de fortsat kan styrke ungdomsarbejdet og have det rette udstyr.

Det sociale fylder mest

Når evalueringerne er gennemført, er der hvert år et svar, der altid ender i top 3, når rytterne bliver spurgt om, hvorfor de deltager. Det er det sociale. Det glæder løbslederen Magnus Korsgaard Nielsen.

“Samværet i idrætten kan bare noget helt specielt,” pointerer han.

DGI Hærvejsløbet opfordrer de deltagende til holdkørsel, så hver enkelt rytter starter ud og rammer mållinjen sammen med sine kammerater. Også depoterne gøres der meget ud af, så der bliver tid til den gode madoplevelse undervejs.