16. juli 2020
Af: Maria S. Sommer

I skovens dybe stille ro: I Ullas Skovhave er naturen ren terapi

Uden for Egtved, i den lille landsby Ågård, hvor gourmetkroen Aagaard Kro også ligger, finder du en sand naturperle: Ullas Skovhave, også kaldet Kærvejens Terapihave. Her kan du nyde sanketure, bålmad og overnatning i shelter med fiskeret i kyndig selskab med Ulla Karmann.

 

Urtesamler eller lystfisker for en dag med overnatning midt i naturen

Ullas Skovhave ligger i Vester Nebel ådal og rummer forskellige oplevelser. Den 1,4 ha. store grund indbyder til alskens naturoplevelser, til den gæst som ønsker ro, nærvær og autentisk livsstil.

Du kan vandre i skoven, og lege musiker på den store træ-xylofon, som er placeret i den mørke skov, der indbyder til leg og refleksion.

Du kan sanke urter i permahaven, som rummer alskens krydderplanter alt fra mynte til portulak. Ulla giver en kyndig vejledning i urternes liv, kræfter og smage.

Hvis du har fiskekort kan du tage fiskestangen med og lege lystfisker for en dag ved åen, som løber i enden af haven. Eller du kan blot lytte til den sagte rislen fra vandet.

Du kan tage en overnatning i shelter med mad over bål og æg fra den økologiske hønsegård. Ulla byder på to slags ophold – den primitive og luksusudgaven.

Shelter i Ullas Skovhave

Shelter i Ullas Skovhave

Bæredygtig permahave

Skovhaven er skabt som en permahave, dvs. at det er plantens præmisser og vækstvilkår, der tages udgangspunkt i. Denne dyrkningsmetode er bæredygtig, da den fjerner monokultur og fremmer biodiversiteten hos insekter, sommerfugle og dyr.

Permahaven rummer gamle nordiske urter, som trives på vores breddegrad, og haven er inddelt i oplevelser: skov, eng, sø, å, shelter, bålområde, urtehave og hønsegård. Snart står også et stort orangeri klart, som byder til havehygge også selvom det regner.

 

Guidede ture og åben have

Ulla åbner flere gange om året sin have for gæster. Du kan gå på opdagelse sammen med værtinden og smage på årstidens bær, urter og spiselige blomster. Der laves brændenældesuppe over bål, som kokkereres med vilde urter og gamle nordiske køkkenurter fra skovhaven.

En anden guidet tur i den klimavenlige og bæredygtige spiselige skovhave inkluderer også urtete af egne sankede urter og kage pyntet med havens blomster. Derudover er der aktiviteter for børn sommeren over.

Skovhaven

Skovhaven

Naturen helbreder

Ullas terapihave er skabt ud fra ønsket om at hjælpe andre ud af stress.

Ulla, som tidligere var sygeplejerske, oplevede stress på egen krop og måtte opsige sit job. Gode råd var dyre, men naturen, som havde hjulpet Ulla tilbage til livet, skulle deles med andre. Dermed blev Kærvejens Terapihave skabt og hjælper i dag demente med at finde minderne frem gennem sanselige oplevelser.

Ulla oplevede den positive indvirkning, og synes, at haven også skulle åbnes for andre gæster og turister. I dag kan haven nydes af alle slags gæster, med eller uden stress, og med det fælles ønske om at finde ro i naturen og få en særlig berigende oplevelse i ådalen.

Her er mindfulness hverdag.

 

Information

Læs mere på www.ullasskovhave.dk eller følg med på Instagram.

Shelter, guideture og sommersjov skal bookes på mail: ulla.karmann63@gmail.com

  • Shelteret kan bookes mandag, tirsdag, onsdag el. torsdag i uge: 30, 31, 32, 33 og 34
  • Guidet tur med brændenældesuppe (maks. 8 deltagere): D. 20/7, 27/7 og 6/8 kl 11:00 – 13:00
  • Guidet tur med urtete, økologisk kaffe og kage (maks. 12 deltagere) d. 28/7 og 3/8 kl. 14.00 – 16.00
  • Sommerferiesjov for børn 6-12 år (maks. 10 deltagere) d. 21/7, 29/7 og 4/8 kl. 10:30 – 14:00
  • Sommerferiesjov for unge 13-17 år (maks. 10 deltagere) d. 22/7

 

Fiskeri i åen kræver fisketegn, som kan købes på Fiskeriministeriets hjemmeside