20. august 2019
Af: Anne Lottrup

Kongeetapen bliver hård: Oplev PostNord Danmark Rundt i Vejle

Nogle af de hårdeste stigninger i år er placeret sent i PostNord Danmark Rundts kongeetape. Publikum vil få spændingen at mærke, når rytterne kæmper for en god placering – ikke mindst når den afgørende Kiddesvej skal besejres. Bliv weekenden ud og prøv selv kræfter med Vejles stigninger.

Vejle-omegn har nogle af Danmarks hårdeste cykelbakker. Derfor er Vejle den oplagte destination, hvis du vil se dramaet udfolde sig i årets PostNord Danmark Rundt, der løber af stablen fra 21. – 25. august. Kongeetapen bliver kørt fredag den 23. august. Efter etapestarten i Holsterbro rammer rytterne Vejle Kommune omkring 14.30 og Vejle by 16.20. Se en tidsplan for løbet her.

Længste etape i 6 år

20 hold stiller til start i Danmarks største professionelle cykelløb, og de går en krævende uge i møde. Kongeetapen er i år 200 km lang. Det er 28 km mere end sidste år og den længste kongeetape siden 2013.

1500 højdemeter venter dem – og langt de fleste er placeret sidst på ruten. Feltet bliver udfordret. Særligt fordi etapen er så vigtig, bekræfter projektleder Jesper Lilleris.

“Det, der er afgørende for årets kongeetape, er selvfølgelig Kiddesvej og rundstrækningen ved Pedersholm. Men det er ikke kun en etapesejr, der er på spil. Muligheden for den samlede sejr i PostNord Danmark Rundt hænger også uløseligt sammen med, hvor godt man er kørende i Vejle”, siger Lilleris.

Cykelfest for alle

Hvis du vil opleve spændingen tæt på, er Vejle et oplagt valg. Dels fordi stigningerne ligger asfalt til nogle af de mest dramatiske angreb, men også fordi der er en helt særlig stemning i byen.

“Folk samles til en cykelfest i Vejles gader, og der er bare en god energi,” fortæller Kristina Klingenberg, cykelturismekoordinator hos VisitVejle.

Det er også Jesper Lilleris’ erfaring.

”Stemningen til kongeetapen er fantastisk, og dramaet op af de spektakulære stigninger på bl.a. Gl. Kongevej/Chr. Wintersvej og Kiddesvej er meget intens. Her kommer man helt tæt på rytterne, og man kan tydelig se, hvordan de lider på bakken, beskriver han.

Tag cyklen med

Oplev fredagens uovertrufne stemning til årets største cykelfest og brug resten af weekenden på at udfordre dig selv med Vejles højdemeter. Du kan slå dig løs på en af byens spændende MTB-spor, selv køre PostNord Danmark Rundt ruten eller downloade denne 34 kilometer lange cykelrute, der tager dig med på Vejles bedste – og hårdeste – bakker.

Kiddesvej er med dens drabelige stigningsprocent blevet kendt for dens afgørende betydning for kongeetapen. Prøv også benene på Gammel Kongevej eller Chr. Winthervej. Samlet, som feltet kører dem, har de en stigning på 19,1 %, men Chr. Winthersvej alene, når du kører den fra bunden, er Danmarks uofficielt stejleste bakke med en max stigningsprocent på 25 %, . Det er dobbelt så stejlt som det stejleste stykke på den kendte Tour de France etape L’Alpe d’Huez.

I år tyder meget på, at Gammel Kongevej og Chr. Winthervej også bliver spændende i PostNord Danmark Rundt.

“Chr. Wintersvej/Gammel Kongevej ligger meget sent på ruten i år. Det kan betyde, at der allerede der kommer angreb. De er ikke rigtigt blevet brugt til afsæt tidligere, men det kunne ske i år,” fortæller Jesper Lilleris.

Dramatisk kongeetape

Med 200 km i benene og 1500 højdemeter, der er centreret mod enden af løbet, bliver det en udfordrende kongeetape. Rytterne i årets PostNord Danmark Rundt kan se frem til en barsk fredag.

“Kiddesvej bliver vitterligt et drama. Efter distancen og stigningerne er rytterne brugte, når de kommer til Vejle. Når de rammer Kiddesvej, kan de ikke gemme sig. Har de ikke diamanter i benene på fredag, bliver de sat” fastslår Jesper Lilleris.

Cykelfesten og energien sørger for god stemning langs ruten i hele Vejle, men Kiddesvej er et rigtigt godt bud, hvis du vil opleve løbets mest dramatiske og spændende stigning.

“Det bliver hårdt. Men det bliver fedt for os, der skal se på,” griner Jesper Lilleris.