26. marts 2018
Af: Carsten Johansen

Kongelig slægt valfarter til Jelling lørdag

–hvor danskere kan få konstateret, om deres slægt går helt tilbage til Gorm den Gamle. Og i år kan få endnu bedre besked end i fjor.

– Når det gælder en mand, der som Gorm den Gamle levede for mere end 1.000 år siden, er vi sandsynligvis alle lidt beslægtede med ham her i Danmark. Men det er de færreste, som kan vise hvordan.

Morten Teilmann-Jørgensen, eventansvarlig på Kongernes Jelling, glæder sig til at vise nogle af sine besøgende på lørdag den 12. maj, hvordan deres slægt er forbundet med Gorm den Gamles kongeslægt. Men han er også klar over, at nogle vil blive skuffede.

– Man lærer jo hele tiden nyt om slægtsforskningen. F.eks. om slægtsled som er forbundet med særlig megen usikkerhed. Hvis du for 20 år siden var sikker på at have blåt blod i årerne, kan det godt være, at forskerne har en lidt anden vurdering i dag, advarer Morten Teilmann-Jørgensen.

Allermest ser han frem til, at en masse besøgende får en spændende dag i “Danmarks Vugge” i Jelling, hvor størstedelen af de 100 slægts-tilmeldte også har købt billet til aftenens vikingetaffel med underholdning i Langhusene.

Fra blåt blod til kongeligt DNA

Det er ikke kun gæster med familieforbindelserne i orden, som kan se frem til Gorms Familietræf i Kongernes Jelling.

Dagen igennem er der programsat foredrag, hvor historikerne fortæller om, hvem Gorm den Gamle egentlig var. Hvordan er hans blodsbånd til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, hvordan læser man de gamle slægtstavler – og hvordan benytter moderne forskere DNA-spor til at reparere de knækkede grene på stamtræerne?

Sidste års “familietræf” blev så stor en succes, at Kongernes Jelling havde svært ved nå at kigge alle slægtstavler igennem i detaljer, men i år der garanti for en grundig udredning til alle fremmødte, fordi museet har allieret sig med eksperter fra organisationen Slægtsforskningsforeninger i Danmark.

Eksperterne er i øvrigt til stede i besøgscentret hele dagen i en særlig “slægtsforsknings-helpdesk”, hvor de hjælper interesserede besøgende med tips og tricks til at komme i gang med slægtsforskningen.