09. december 2018
Af: Clara Edgar

Naturen holder ikke sæsonlukket

Det skorter ikke på fede oplevelser i naturen i de skønne sommermåneder. Sjov på stranden. Grill-hygge. Festivaler. Teltture. Men man kan nemt glemme, at naturen ikke holder lukket, bare fordi det bliver koldt og en kende mørkt. Derfor har vi samlet en række oplevelser i det fri, der også dur om vinteren.

Naturen er fantastisk. En legeplads. Et åndehul. Her kan fantasien få frit løb, hjernen kan koble af og the sky er i sandhed the limit. Men for at opleve al naturens rigdom skal vi huske at opsøge den. For den kommer ikke til os og beder om en date. Den lever – så vidt muligt – sit liv uden om os, og kan faktisk sagtens klare sig uden vores tilstedeværelse.

Spørgsmålet er, om vi kan klare os uden den?

Det er der meget, der tyder på, at vi ikke kan. Der er lavet studier og undersøgelser, som viser, at mennesker får det bedre at at være i kontakt med naturen. Der er noget med luften. Roen. Følelsen af at være jordnær, som nok bare ligger helt i vores inderste urmenneske kerne.

Og det kan da være besnærende at blive indenfor, tænde op i pejsen og nyde en kop varm kakao i den mørke tid – og det er slet ikke for at forklejne inde-hyggen. Den er skøn. Men det kan ude-hyggen også være. Vi giver dig nogle bud på hvordan.

Sov under – næsten – åben himmel

Omkring Naturrum Kirstinelyst ligger fem shelters. Her kan familien slå sig ned, lave mad over bål, lade børnene slå sig løs og lege krigere bevæbnet med træpinde, eller more sig med en god gammel omgang fangeleg. De forskellige shelters huser fra max 6 til max 12 personer, så det er ikke sovepladserne, der sætter begrænsninger.

Er man ikke nået dertil i livet, hvor der er kommet børn til, eller leder man efter kulissen til den næste weekend ude med drengene, er Naturrum Kirstinelyst også oplagt. Der er parkeringsplads i nærheden, så både dem fra lokalområdet, og gæsterne langvejs fra kan problemfrit komme næsten helt til døren.

Der er altid rent vand, toilet og brænde til rådighed, så det er nemt at tænde op under de varmende flammer, når hænderne skal varmes. Og selvom stedets størrelse ligger op til større forsamlinger, vil vi også anbefale stedet til den næste kærestetur. For er der noget meget mere romantisk end udsyn til funklende stjerner og at skulle ligge tæt for at holde varmen?

Man kan booke shelters på siderne her

http://www.udinaturen.dk/facilitet/kirstinelyst-shelter-nr-1-med-plads-til-5-6-personer/11697

http://udinaturen.dk/facilitet/kirstinelyst-shelter-nr-4-og-5-med-plads-til-max-12/11699

http://udinaturen.dk/facilitet/kirstinelyst-shelter-nr-2-og-3-med-plads-til-max-12/11698

 

Og hvis de er optagede, så fortvivl ej! For der er nemlig også shelters ved Andkærvig og Kvak Mølle med samme skønne komfort!

https://www.udeliv.vejle.dk/Home/LokationDetaljer/39

https://udeliv.vejle.dk/Home/LokationDetaljer/38

https://udeliv.vejle.dk/Home/LokationDetaljer/37

Men der er selvfølgelig også oplevelser for dem, der synes så lang tid i det fri er lige overvældende nok, når temperaturerne ligger omkring 0 grader.

Trænger du til det kolde gys?

Vi ved godt, at de fleste nok står og ryster lidt ved busstoppestederne eller skutter sig på vejen fra hoveddøren til bilen, men det er altså ikke det gys, vi mener. Det er det helt vilde gys. Der, hvor immunforsvaret går i chok, og man kan mærke adrenalinen pumpe løs i kroppen bagefter.

Vinterbadning.

Vejle har Vinterbadeforeningen Morgenrøden, som hver morgen har reserveret Tirsbæk Vinterbad, men det er altså også muligt for ikke-medlemmer at leje sig ind på vinterbadet. Så får man mulighed for at tænde op i saunaen, springe i det kolde vand og mærke varmen komme tilbage i kroppen. Måske for at gøre det hele en gang til.

Det koster 200 kroner for tre timer at opleve herligheden, men vil du bare have fornøjelsen af at springe i vandet fra en badebro og have et sted at smide dit tøj, så det ikke bliver fyldt med sand, kan du gøre det helt gratis.

Du kan booke badet her

Frisk til det nye år?

Vil du føle, at du er klar til at gå frisk ind i det nye år og være helt klar til den store nytårsfest, kan det være du skal tage lidt tid ud af kalenderen d. 31. Her bliver den første raket nemlig skudt af ved Albuen i Vejle, og markerer starten for Vejle Nytårsbad.

Det koster 50 kroner at kaste sig i bølgerne med alle de andre vinterbadeglade mennesker, men så går overskuddet til til gengæld også til Make-A-Wish Ønskefonden, som støtter børn mellem 3-18, og som kæmper med livstruende sygdomme.

Lyder det ikke som den mest perfekte måde at runde et år af, og gå et nyt i møde?

Tilmelding kan ske her

Er du mere til ro – og tøj – kan det være, at du skal gå på opdagelse i naturen i stedet.

Få luftet vandrestøvlerne

Til en god vandretur skal du være alt andet end nøgen. Det er på med de gode vanter, en hue. Tykke sokker og gode sko. Og lag – masser af lag. Så er du egentlig klar, men hvor skal man gå hen, mens man venter på den søde julemad, eller for at få forbrændt efterdønningerne af decembers festivitas?

Der er mange muligheder! På siden her finder du en lang række ruter, både nogen der tager dig langt ind i den vilde natur, og dem der leder dig forbi smukke parker og arkitektur. Så er det bare at gøre op med dig selv og familien, hvad i er mest til, eller måske udfordre jer selv ved simpelthen at gå listen igennem en for en, og beslutte, at alle steder skal være krydset af inden påske.

Vi har fremhævet en enkelt tur, Grejsdalstien, som du kan blive klogere på her.

Kan du godt lide at gå i flok, men svært ved at få samlet venner, familie eller kollegaer til en tur i det fri, så er der også råd for det. På Facebooksiden Grøn Motion bliver der jævnligt slået gåture op, som man kvit og frit kan slå sig til. Måske får du set noget nyt og skabt nye bekendtskaber.

Der er helt sikkert meget andet sjov og spas at få timerne til at gå med i naturen. Fiskeri, roning, cykling, klatring. The sky er i sandhed the limit, så det er bare med at komme ud og opsnuse de gode muligheder og lade den friske luft strømme igennem dig.