31. oktober 2018
Af: Freja Fredsted Dumont

Sæt dit personlige præg på Danmarks Naturkanon!

Vores danske ganske land er beriget med masser af smuk og unik natur – og nu kan du være med til at bestemme, hvilke naturskatte, der er de 15 mest betydningsfulde i Danmark. Vejle Ådal er sammen med 29 andre smukke steder i Danmark nomineret. Det er nu op til dig og mig, hvilke steder, der skal have en plads i Danmarks Naturkanon.

Hvad er Naturkanon?

Danmarks Naturkanon skal pege på danske natursteder og arter, der på en eller anden måde har en oplevelsesmæssig værdi for alle i landet, og som samtidig kan skabe baggrund for en formidling om naturfaglige emner, problemstillinger og sammenhænge.

Kanonen omhandler hele Danmarks natur, og består af 17 kategorier med hver 12 punkter, f.eks. plante- og dyrearter, naturtyper eller steder.

Den blev præsenteret af Miljøminister Troels Lund Poulsen 9. oktober 2009.

Det er et yndigt land, det står med brede bøge – derfor vil Naturstyrelsen nu samle de 15 vigtigste områder i en Naturkanon.

– Vi danskere kan jo bruge denne her Naturkanon til at huske os selv på, at vi ikke nødvendigvis behøver rejse til Thailand, Cuba eller Nordamerika for at finde vidunderlige naturperler. Vi kan faktisk bare tage toget eller tage på vandretur i vores egen fantastiske natur. Det sætter lidt verden i perspektiv, når du finder ud af, hvor mange skønne områder, vi faktisk har her i Danmark, siger Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Natur og Plan.

Mosaik af naturtyper i Vejle Ådal 

Et af de skønne, nominerede områder er Vejle Ådal, der med sit morænelandskab og tunneldal er Østjyllands største og mest markante ådal. Vejle Ådal byder på fantastiske naturoplevelser og kulturhistoriske højdepunkter, og kaldes da også Danmarks Naturpark.

Fra Vejlefjord og op igennem dalen kan man finde en blandet mosaik af de fleste danske naturtyper.

Frank Erichsen, medlem af juryen, fortæller til Danmarks Naturfredningsforening:

– Her finder vi landskab lige fra de fugtige enge og rørskov i bunden til de stejle skovsider øverst oppe i terrænet. Vejle Ådal ligger skarpt udskåret i landskabet og terrænvariationerne betyder blandt andet, at dalsiderne flere steder huser rislende kildevæld.

Naturstyrelsen samler de gode minder

Tidligere på året kunne danskerne nominere de steder, som de mener, er de vigtigste danske naturskatte. Ud af 1.671 forslag har juryen, bestående af blandt andre Sebastian Klein og ”Bonderøven” Frank Erichsen, udvalgt 30 steder, og nu skal der findes frem de endelige 15.

Måden det gøres på, er ved, at du deler en oplevelse fra Vejle Ådal – eller et af de andre nominerede steder.

Beskrivelserne er allerede rullet ind i massevis, og de lyder blandt andre således:

“Jeg har i mange år arbejdet med at formidle naturen, landskaberne og kulturhistorien i Vejle Ådal. Herude kan sjælen få fred og blive fyldt op og beriget af det smukkeste ådalslandskab.
– Bente Hansen” 

 “Vejle ådals skrænter danner en smuk ramme om Vejle Å. Og så rummer de græssede skrænter – overdrevene – nogle fantastisk flotte svampe. Det er vokshattene! Med deres gule, røde og orange farver er de nemme at finde.
– Bo Levesen” 

Del din oplevelse med andre

Ved at stemme øger du på den ene side chancerne for, at dit yndlingssted udvælges til Danmarks Naturkanon. Samtidig har du mulighed for at deltage i konkurrencen om en fantastisk ballontur for dig og 11 af dine venner – men du skal skynde dig, for afstemningen slutte allerede d. 4 november.

Du stemmer her ved at dele en oplevelse, du har haft i ét af de 30 nominerede naturområder. Juryen vil herefter bruge de gode fortællinger til at beslutte, hvilke steder, der skal udpeges som en del af de 15 vigtigste naturskatte i Danmark.

– Det er vigtigt, at befolkningen kender til vores største naturskatte og ved, at de er der – for os alle sammen, siger Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Natur og Plan.

Kilde: https://www.dn.dk/nyheder/nu-kan-du-stemme-pa-danmarks-natur/