28. november 2018
Af: Clara Edgar

Tag med på genbrugsjagt bevæbnet med et skarpt blik og viljen til at lede efter byttet

Vejle boomer med lækket genbrug. Du kan finde alt fra de mere velkendte Røde Kors-butikker, hvor alle kan være med, til de unikke og skæve, hvor feinschmecker-jægeren kan få tilfredsstillet sine vildeste vintage fantasier.

Vintage. Retro. Genbrug. Loppefund. Når det kommer til at købe brugt nyt, har kært barn virkelig mange navne. Men uanset hvad du vil kalde det, findes det i Vejle. Hele palletten af butikker og prisklasser er repræsenteret i byen, og du skal virkelig arbejde hårdt for at gå tomhændet hjem fra genbrugsjagt.

Et oplagt første stop er Røde Kors i Flegmade. De har en møbel- og tøjafdeling hundrede meter fra hinanden, og deres nabo er også en stor genbrugsfilial.

Smukke vintage tilføjelser til garderoben

– Genbrug er hot!, siger Mie Haumann, der er aktivitetsleder i Røde Kors butikken. Og hvor har hun ret. Genbrugsshopping har virkelig fået tag i danskerne, og det bliver mere og mere normalt at lede blandt brugte alternativer som det første.

Tøjet i butikken er doneret – som i alle andre lignende butikker – men særligt for denne er, at Mie og de andre selv sorterer blandt donationerne og på den måde udvælger det bedste til deres forretning.

Alt hænger på størrelsesnummererede bøjler og opdelt i kategorier, så du nemt kan orientere dig. Fest. Herrejakker. Strik. Sko. Indretningen er nydelig, og du kan finde alt fra halstørklæder til brudekjoler til meget rimelige penge.

I Flegmade finder vi også butikken Soul Shine. Her hænger vintage tøj fra gulv til loft, og der er virkelig mulighed for at finde helt unikke tilføjelser til garderoben. De har også et bredt udvalg af smukke kjoler, så snyd ikke dig selv for at lede efter det perfekte festskrudher.

        

Gryder og gallakjoler under samme tag

Ikke langt fra Flegmade ligger Ibæk Strandvej. Her bør du svinge ind forbi IM Genbrug – og lad dig ikke skræmme af det umiddelbart mindre polerede ydre, for der kan altså være guld at finde, hvis du er villig til at se det. Efter IM ville det være dumt ikke at smutte forbi Frelsens Hær få hundrede meter længere nede ad gaden.

Her er virkelig meget øje-guf. Butikken har alt fra bøger til køkkenudstyr, tøj, store møbler og cykler. Det store rum er strategisk opdelt, så det er nemt at søge målrettet. Du kan også bare slentre ad de konstruerede gange. Her kan du især være heldig at finde flotte gamle billeder og unikke lamper, men også blandt tøjet er der skatte.

Versace sandaler. Day blazers. Det skorter ikke på god kvalitet og mærkevarer. Og selvom priserne måske er i den lidt højere ende for sin slags af genbrugsbutik, er det de ekstra skillinger værd – standen af tingene taget i betragtning.

        

Så er det snart ved at være tid til at komme lidt ud af byen, men inden da er der lige et par skattekister at gå på opdagelse i, tæt på bymidten

Træd ind i en tidslomme

Memeza ligger på Sydkajen, kun minutter fra Ibæk Strandvej. Her er udvalget altid en overraskelse. Huset rummer nemlig en række forskellige stande, og der bliver ofte skiftet ud. Det giver en sjov blanding af nyt, gammelt og nyt, der ser gammelt ud. Du kan støde på alt fra porcelænshunde til antikke skabe og orientalske figurer. Her er noget til enhver stilart og i meget forskellige prisklasser.

   

Efter Memeza skal vi helt ind i byens hjerte. For i en gård bag gågaden ligger Fundstedet. En hyggelig butik, der tager imod dig allerede uden for døren, hvor de første vare begynder at vise sig frem. Butikken er ejet af ægteparret Karin og Knud, der er uddannet elektriker. Derfor kan han også hjælpe dig med at montere lamper fra butikken, derhjemme. Parret håndplukker alle varerne selv, og kun vil have det bedste af det bedste.

Det er aldrig til at sige, hvad butikken byder på, men det er sikkert, at det er som at gå ind i en udsøgt tidsmaskine, der tager dig tilbage til tiden før Kähler vaser var stribede.

Du kan skrive dig op i butikkens ønskebog, hvis der er noget særligt, du godt kunne tænke dig, og så skal parret nok holde øjnene åbne efter det.

 

Og så er det ud i skoven.

Genbrug i Grejsdal

På toppen af Grejsbakke ligger Butik Artefakt. En smuk butik, hvor ejeren selv tager ud og finder hver en lille ting, og derfor er de enere. Eller det vil sige lige med undtagelse af et udvalg af glas og keramik fra Skibet, som er fast sortiment. Butikken er inddelt i forskellige afdelinger. Den industrielle. Den mere fine. Den mere klassiske.

Det emmer af personlighed, og der er virkelig mulighed for at finde unika ting til sig selv – eller andre. For hvad er næsten en mere oplagt gaveide end genbrugsguld? Hos Artefakt pakker de alt fra skabe til nips ind, og falder gaven ikke i smag, kan den byttes til noget andet.

 

 

 

 

Både Fundstedet og Artefakt kan følges og handles med på Instagram.

Inden turen slutter helt, kan du på vejen tilbage til byen smutte ind forbi Bedre Brugt. Her kan du finde godt dansk design, men det behøver egentlig hverken at være dansk eller design for at komme i butikken, så længe det er kvalitet.

I weekenden bør du også trille forbi Haughus Gods, hvor de holder marked med vintage, antik og lopper.

Med det slutter genbrugsjagten. En jagt der hverken kræver våben eller kikkert, men et godt blik og viljen til at lede efter byttet – den eller de særlige ting, som har karakter. Historie. Sjæl. Som skiller sig ud fra mængden og giver garderoben eller indretning karakter. For der er netop det, vi jager, når vi tager ud i støvede lader og eksklusive genbrugsbutikker: Det, der får os til at skille os ud fra mængden af IKEA møbler og H&M bluser. At det så derudover er det bæredygtige valg, er bare en ekstra bonus.

Der er unægtelig mange flere gode genbrugsbutikker i Vejle end dem, vi har beskrevet her – det er bare med at få sporhundsnæsen på og finde dem.