28. marts 2018
Af: Carsten Johansen

Uden for kategori – op og ned ad Vejles bakker

Cykel-turister kan lave deres egen version af Danmark Rundt på bakkerne i Vejle, hvor ny skiltning oplyser stigningsprocent. Ingen bakker er uden for kategori – men det føles sådan, mener mange motionsryttere efter et besøg i Sydjyllands svar på Alpe d’Huez.

Har du en skjult Bjarne Riis eller Jacob Fuglsang i maven? Hvis du er interesseret i cykelsport, kender du naturligvis allerede Vejle fra de mange gange, etapeløbet Danmark Rundt er blevet afgjort i det kuperede terræn langs Vejle Fjord.

Og så har du sikkert også en drøm om at teste din egen klatre-form på de sydjyske stigninger. En udfordring selv for en rutineret amatørrytter – og en god historie at fortælle ved kaffemaskinen, når du er tilbage på kontoret.

Du er på toppen!

De 25 barskeste stigninger omkring Vejle er blevet opmålt og afmærket med splinterny skiltning, der viser højden og – mindst lige så vigtigt – stigningsprocenten på de stigninger, du forcerer. Alene i udbrud eller i peloton med dine cykelkammerater.

Skiltene er opsat i bunden og ved afslutningen af bakken. På sidstnævnte står ”Du er på toppen!”, samtidig med at det angives, hvor mange meter over havoverfladen du befinder dig. Ved foden er bakken fortæller skiltene stigningsprocent, længde og antal af højdemeter.

”Jeg ved ikke, hvad kategorien ville svare til i Alperne, men det er i udkanten af min kategori!” udbrød en amatørcykelrytter, da han nåede toppen af den bøgeklædte stigning på Munkebjerg.

Golfbakken stikker Munkebjerg

Munkebjerg-stigningen er anerkendt som én af Danmarks bedste stigninger. Ikke mindst på grund af hårnålesvingene, som er en sjældenhed i Danmark. Munkebjergstigningen har en maksimal stejlhed på 15,8% og en længde på 1250 meter.

Områdets længste stigning, næsten lige så stejl men uden serpentinsving, er dog ”golfbakken” på bagsiden af Munkebjerg med sine næsten 1700 meter fra bund til top.

De stejleste afsnit ligger på Kiddesvej og Gl. Kongevej og er målt til 19% stigning. Men det er naturligvis på kortere stræk.

En offentlig udfordring

Al skiltning kan læses fra sadlen i 20-25 meters afstand, så rytterne ikke behøver at stå af for at danne sig et overblik over, hvilke udfordringer de er på vej til at kaste sig ud i.

Mange amatør-cykelklubber benytter allerede områderne ved Vejle som forberedelse til de løb, de kører ude i Europa. Men alle bakkerne er en del af det offentlige vejnet og kan køres af enhver … som altså har trænet på forhånd.